Militärpolis lämnar kåkstaden Nova Holanda i Rio de Janeiro. Foto: TT

Amnesty: Militärpolis i Brasilien begår utomrättsliga avrättningar

Uppdaterad
Publicerad

Fler än 1.500 mord som skedde i den brasilianska staden Rio de Janeiro under de senaste fem åren begicks av militärpoliser i aktiv tjänst, enligt människorättsorganisationen Amnesty international.

Enligt Amnesty International använder sig militärpolisen i Rio de Janeiro sig regelbundet av ”onödigt och överdrivet våld” i samband med operationer i stadens fattiga områden.

I en färsk rapport säger sig människorättsorganisationen ha bevis för att 1.519 mord som begicks i Rio de Janeiro under de senaste fem åren utfördes av poliser i aktiv tjänst. Det är 16 procent av alla mord som begicks i staden under perioden.

Ställs sällan till svars

Enligt rapporten, som publiceras ett år innan Brasilien ska arrangera OS, skjuter militärpoliser ofta ihjäl misstänkta som redan gett upp eller skadats.

I ett fattigt distrikt säger sig Amnesty ha funnit starka bevis för utomrättsliga avrättningar i nio av tio fall i fjol där militärpoliser höll i vapnet. Offren är oftast unga, svarta män mellan 15 och 29 år.

Polismännen ställs sällan till svars. Av 220 brottsutredningar som öppnades 2011 har fyra år senare bara en enda polisman åtalats, enligt rapporten.

Under 2012 skedde 56.000 mord i Brasilien, den högsta siffran i världen.

Militärpolisen i Brasilien har inte gett några kommentarer till Amnestys uppgifter. Men enligt polisfacket Sindpol är antalet poliser som dödats också högt. Bara i Rio de Janeiro dödades 114 poliser under förra året, skriver BBC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.