Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Amnesty har ”kunnat konstatera omfattande brott mot folkrätten”. Foto: Per Leandersson

Amnesty: Mörkt år för mänskliga rättigheter

Publicerad

De många pågående konflikterna i världen har fått förödande konsekvenser för civila. Amnesty International målar en mörk bild av läget för mänskliga rättigheter globalt i sin årsrapport.

– Genom våra utredningar har vi kunnat konstatera omfattande brott mot folkrätten, mot krigets lagar, i en rad konflikter runt om i världen, säger Anna Johansson, generaldirektör för den internationella människorättsorganisationen Amnesty International Sverige.

I rapporten ”The state of the world's human rights” har Amnesty International gått igenom situationen vad gäller mänskliga rättigheter i 155 länder.

Vissa händelser under 2023 beskrivs i rapporten som särskilt framträdande när det kommer till mänskligt lidande. Det handlar bland annat om konflikten mellan Israel och Hamas, och kriget i Ukraina.

Civila har dödats, byggnader har förstörts och många har inte haft tillgång till humanitärt bistånd, konstaterar människorättsgruppen, som också pekar på att många länder ignorerat krigets lagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.