Amnesty portas från Azerbajdzjan

Publicerad

Kontroverserna kring de Europeiska spelen i Baku i Azerbajdzjan fortsätter. Amnesty International tvingas nu ställa in ett planerat besök i landet.

Enligt organisationen kom landets regering i sista sekunden med beskedet att Amnesty får vänta tills spelen är över. Syftet med besöket var att visa hur kritik inte tillåts inför mästerskapen.

”Det är väldigt ironiskt att vi inte får hålla en genomgång om hur kritiska röster I landet systematiskt tystats ned inför de Europeiska spelen”, säger Denis Krivosheev, biträdande chef för Amnesty i Europa och Centralasien, i ett pressmeddelande.

I ett öppet brev uppmanar även Reportrar utan gränser sponsorerna av Europeiska spelen att inte se genom fingrarna med regimens övergrepp mot informationsfriheten. De vill att sponsorerna, däribland McDonalds, formellt begär frigivning av tolv fängslade journalister och bloggare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.