Syrisk flyktingpojke i lägret Oncupinar, i sydöstra Turkiet. Foto: TT

Amnesty: Turkiet tvingar tillbaka flyktingar till Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Amnesty anklagar Turkiet för att ha tvingat tusentals flyktingar tillbaka till det krigshärjade Syrien, i strid med internationell rätt.

Turkiet har under de senaste veckorna systematiskt skickat tillbaka tusentals personer till det krigshärjade landet som de flytt ifrån.

Uppgifterna kommer från Amnesty International som har talat med en rad flyktingar, frivilligorganisationer och andra källor i gränsområdet mellan Turkiet och Syrien. De hävdar att det skett tvångsdeporteringar i grupp över gränsen nästan varje dag sedan mitten av januari.

#flykt

”Helt ignorerat av EU-ledarna”

Många ska ha varit oregistrerade flyktingar, men det finns även fall av personer som gripits och skickats tillbaka när de inte kunnat visa upp identitetshandlingar.

Enligt Amnesty belyser det här riskerna för dem som kommer att skickas tillbaka till Turkiet från Grekland i den nya uppgörelsen EU-Turkiet.

– I sin desperation att stänga sina gränser har EU-ledarna helt bortsett från det faktum att Turkiet inte är säkert för syriska flyktingar och att det blir mindre säkert dag för dag, säger John Dalhuisen, Amnestychef för Europa och Centralasien.

Tillbakavisas av Turkiet

Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu tillbakavisar att människorna skickats tillbaka till Syrien mot sin vilja.

Det finns enligt Amnesty omkring 200.000 flyktingar i området längs den turkisk-syriska gränsen.

Fakta: EU-avtalet med Turkiet

Flyktingar som tar sig till Grekland men inte söker asyl där ska kvarhållas och sedan återföras till Turkiet. EU ska ta emot en annan flykting som är i Turkiet för varje flykting som återförs.

EU har satt upp en ram på 72.000 syriska flyktingar, men den kan komma att ses över.

Turkiet får 30 miljarder kronor av EU för att bygga upp sin flyktingmottagning.

Turkiet får ytterligare 30 miljarder kronor till slutet av 2018 om de tidigare pengarna inte räcker till och om Turkiet använt de pengarna på rätt sätt.

Källa: EU-toppmötets uttalande

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet