Foto: TT

Amnesty: Utred Australiens hantering av flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Kritikstormen växer mot Australiens hantering av människor som flyr till landet över havet. Påståenden om att landets myndigheter betalar människosmugglare för att styra om sina båtar och dumpa flyktingarna i läger i andra länder hörs allt oftare.

Australiska myndigheter anklagas för att ha betalat människosmugglare till sjöss för få dem att segla båtmigranter till Indonesien istället för till Australien. Nu kräver Amnesty att uppgifterna utreds offentligt.

Pengar till smugglare

Det är uppgifter som delvis cirkulerat och tillbakavisats av Australiska myndigheter, men i dagens rapport från Amnesty finns vittnesmål och bilder på pengarna som smugglarna fått av australisk myndighetspersonal för att segla till Indonesien istället för Australien.

– De människor som söker sig hit är inte illegala migranter utan har rätt att komma hitt och få sina flyktingskäl prövade. Australien bryter mot den internationella konventionen när man vägrar dem den rätten utan skickar dem till läger utomlands i stället, säger Stephen Castels, professor vid Sydneys universitet till SVT.

Myndigheterna anklagas också för att därmed ha riskerat livet på flyktingarna ombord, och nu kräver Amnesty en offentlig utredning av hela ”operation suveränitet”, den mycket kritiserade policy som Australien använt för att försöka slippa asylsökande som kommer till nationen via båtar.

Hemliga samarbetsavtal

Genom att ingå samarbetsavtal med länder som Papua Nya Guinea och Kambodja har Australien låtit forsla människor på flykt till sjöss till läger i dessa länder i stället.  Läger där insynen har varit dålig och där förhållandena har kritiserats hårt.

– I praktiken är det samma sak som att hålla någon fängslad i åratal utan misstanke om brott. Vår nation utnyttjar misären i lägrena som ett sätt att avskräcka människor från att söka asyl här, säger Stephen Castles.

Kritiken växer

Australiska myndigheter tillbakavisar dagens uppgifter, liksom tidigare kritik, och hävdar att myndigheterna visst agerar inom lagens ramar. Men kritiken mot hur man hanterar migranter och asylsökande till sjöss bara växer, också i Australien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.