SVT:s utrikesmedarbetare Christian Catomeris har följt Tunisiens demokratiseringsprocess nära. Foto: SVT

Civilsamhällets seger mot våldet

Uppdaterad
Publicerad

Den norska Nobelkommitténs beslut att ge 2015 års fredspris till Tunisiens nationella dialogkvartett är ett erkännande av det civila samhällets svåra men framgångsrika arbete mot förtryck och terror. Det skriver Christian Catomeris, utrikesmedarbetare på SVT Nyheter, som följt den tunisiska revolutionen på nära håll och bland annat gjort SVT-dokumentären ”Kvinnorna i Tunis” om den första så kallade arabrevolutionen.

Nobels fredspris kommer i ett kritiskt ögonblick för den unga tunisiska demokratin.

Det tilldelas i en tid då väst – åtminstone turisterna – håller på att vända ryggen till Tunisien efter ett antal blodiga terroristdåd riktade mot en av de få fungerande inkomstkällorna: turismen.

Nobelpriset 2015

Mödosam process

Efter Jasminrevolutionen 2011 har Tunisien lyckats genomföra sitt första fria demokratiska val i en anda som ingav många stora förhoppningar om framtiden. Revolutionen innebar starten på en mödosam men också framgångsrik process för att skapa en konstitution som säkerställde demokratiska rättigheter och bland annat flyttade fram kvinnornas ställning på det politiska och rättsliga planet.

Ekonomin i fokus

Parallellt med denna utveckling har en mer problematisk tendens gjort sig gällande: Den dåliga ekonomin, som var en utlösande faktor till den missnöjesrevolt som störtade den auktoritäre ledaren Ben Ali, har aldrig lyft.

När två demokratiskt valda ledare sköts till döds av islamistiska våldsmän 2013 ledde detta till en politisk kris. Krisen som följde innebar att den fredliga islamistiska regeringen ersattes med en expertregering.

Löste knutarna

I samband med detta spelade den kvartett som nu belönats av Nobels fredspriskommitté en helt avgörande roll. De löste upp knutarna som då uppstått mellan regering och opposition.

En av förklaringarna till att Tunisien har klarat sig igenom de första revolutionsårens svårigheter är just att olika delar av det civila samhället, företrätt av mycket aktiva och demokratiskt sinnade organisationer, gått samman för att överbrygga de inneboende politiska motsättningarna.

Stått pall mot våldet

När jag själv återvände till Tunisien efter att ha varit med om Januarirevolutionen 2011 var det slående att se hur måna representanterna för det civila samhället var att slå vakt om det man lyckats uppnå i samband med revolutionen.

Efter det har alltså våldsorienterade islamister försökt att torpedera dessa framsteg, men de civila organisationerna har stått pall. Det är för detta, och för att uppmuntra ett land som har stora utmaningar att ta itu med, som kvartetten erhåller sitt pris idag.

Christian Catomeris dokumentär ”Kvinnorna i Tunis” går att se här från kl 18.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset 2015

Mer i ämnet