Foto: TT

ANC mot trygg seger trots utbrett missnöje

Uppdaterad
Publicerad

I dag går Sydafrika till val och missnöjet med regeringspartiet ANC och landets president Jacob Zuma är stort. Men trots korruptionsskandaler som skakat ANC tyder allt ändå på att partiet vinner valet stort.

Enligt senaste opinionsundersökningen vinner partiet valet med cirka 63 procent av rösterna. Samtidigt är det känt att opinionsundersökningar generellt är bristfälliga i Sydafrika.

Korruptionsskandaler kring ANC

Den senaste i raden av korruptionsskandaler kring ANC och främst Jacob Zuma är ombyggnationen av Zumas privata bostad för motsvarande 150 miljoner kronor, finansierat med skattepengar. Men trots att oppositionspartierna, framförallt Democratic Alliance, har fokuserat hårt på denna skandal tycks ANC alltså stå starkt.

Det populistiska partiet Economic Freedom Fighters med den kontroversielle Julius Malema i spetsen lär skörda framgångar, men bedömare tror inte att de når särskilt långt över 5 procent.

Arbetslöshet och kriminalitet viktiga valfrågor

De viktigaste valfrågorna är arbetslösheten och kriminaliteten vid sidan av den stigande korruptionen i samhället. Bara en tredjedel av sydafrikanerna uppger att de tycker att landet är på väg åt rätt håll.

Men trots det ubredda missnöjet med ANC känner ändå mängder av människor i Sydafrika i en stor lojalitet med partiet som symboliserar frigörelsen från Apartheid och skapandet av det demokrati i landet.

Valresultatet väntas komma tidigast om tre dagar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.