Andrepiloten ska ha varit svårt deprimerad

Uppdaterad
Publicerad

Tysk polis hittade stora mängder mediciner mot psykiska sjukdomar i andrepiloten Andreas Lubitz hem i går kväll. – Han har behandlats av flera psykologer och neurologer, säger en icke namngiven utredare vid Düsseldorfpolisen, till tidningen Die Welt.

På fredagskvällen genomsökte Düsseldorfpolisen Lubitz lägenhet för att försöka komma ett steg närmare gåtan om varför han medvetet ska ha kraschat Germanwingsplanet i de franska alperna i tisdags. Förutom den 27-årige Lubitz omkom 149 personer i kraschen.

Den tyska tidningen Die Welt skriver i dag att polisens tes är att Lubitz led av en utmattningsdepression. Det är sedan tidigare känt att han vid kraschen var sjukskriven.

Flygkraschen i Frankrike

– Han har behandlats av flera psykologer och neurologer, säger en icke namngiven utredare vid Düsseldorfpolisen till tidningen.

Var sjukskriven

Polisen misstänker däremot inte att Lubitz missbrukade alkohol eller andra droger. En specialgrupp inom Düsseldorfpolisen arbetar med fallet, som enligt Die Welt sysselsätter sammanlagt 200 poliser. Förutom genomsökningar i den misstänktes bostad väntar nu ytterligare förhör med Lubitz familj, kollegor och bekanta.

Lubitz var sjukskriven när kraschen inträffade, men han ska ha dolt det för sin arbetsgivare Lufthansa. Sedan tidigare är det känt att polisen hittade ett sönderrivet sjukintyg i hans bostad. Polisen uppger att de hittat bevis på att Lubitz vid två tillfällen sökt vård på en klinik i Düsseldorf. Senaste tillfället ska ha varit i mitten på mars. Att Lubitz haft en historia med psykiska problem är känt sedan tidigare och han vårdades för en depression i ett och ett halv år.

Avbröt studierna

Åklagarmyndigheten i Düsseldorf uppgav igår att de inte hittat något avskedsbrev i Lubitz hem. De ska inte heller ha funnit några bevis som pekar på kopplingar till politisk eller religiös extremism.

Lubitz påbörjade sin pilotutbildning 2008, då han antogs till Lufthansas flygskola i Bremen. Under utbildningen tog han en flera månader lång paus. Enligt den tyska tidningen Bild var anledningen till uppehållet att Lubitz mådde psykiskt dåligt. Han återupptog sedan studierna och enligt Lufthansachefen Carsten Spuhr fanns dock inget som tydde på att Lubitz mådde psykiskt dåligt under utbildningen.

Lubitz anställdes av Lufthansans dotterbolag Germanwings 2013 klarade han bolagets psykiska och fysiska tester. Han hade sammanlagt 630 flygtimmar bakom sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flygkraschen i Frankrike

Mer i ämnet