Androidappar sprider ny trojan

Uppdaterad
Publicerad

Över fem miljoner Android-användare kan ha drabbats av den trojan som sedan en månad tillbaka härjat på Android market. Det uppger säkerhetsföretaget Symantec som i förra veckan gick ut med en varning.

-Det här är den största incidenten kring skadeprogram vi sett på Android Market, säger Kevin Haley på Symantec i USA till Computer Sweden.

Det nya skadeprogrammet som sprids på Android market har fått namnet Android.Counterclank av säkerhetsföretaget. Trojanen har enligt säkerhetsföretaget drabbat mellan en till fem miljoner användare världen över.

Stjäl information

I Sverige har runt en miljon svenskar en Androidmobil enligt siffror från Mediavision. De 13 appar som nu sprider skadeprogrammet är populära och laddas ned flitigt varje dag. Flera av dem finns fortfarande kvar på Android market.

-Allt handlar om att tjäna pengar för elakingar. De vill komma åt din privata information i sms eller epost för att sedan sälja den vidare, säger Per Hellqvist, säkerhetsansvarig vid Symantec i Sverige.

Oönskade annonser

Förutom de känsliga uppgifter som du kan ha i dina sparade sms eller mejl är ditt IMEI-nummer eftertraktat. Med din mobils unika identitetsnummer (IMEI) kan nämligen piratkopierade eller stulna mobiler låsas upp.

Ett annat sätt att tjäna pengar för de som ligger bakom trojanen är att ladda in oönskade annonser i din telefon.

Trojanen som nu härjar på Android market fungerar som så att när apparna installeras så ber den användaren att lämna ut fler rättigheter än vad appen egentligen kräver.

Gratis-kopia ett varningstecken

-Alla klickar ja och går sedan vidare med livet, det är mänskligt. Men kanske borde man tänka till en extra gång, säger Hellqvist som de senaste åren märkt hur trojan-attackerna mot appar ökat.

Han menar att man ska försöka tänka huruvida det är logiskt att just den appen man laddar ner verkligen behöver be om så många rättigheter.

Ett annat tips är att ladda ned från utgivare som känns trovärdiga, som exempelvis redan har en app ute på marknaden. Gratis-kopior på redan existerande appar ska man vara försiktig med.

Drog in 22 appar

De skadliga apparna har nu funnits på marknaden i över en månad och alla är gratis att ladda ned. Här kan du se en lista över de smittade apparna.

Säkerhetsföretaget Lock out är också oroad över de smittade apparna men menar att det är för tidigt att säga att mobilerna är utsatta för skadeprogram. Företaget menar att trojanen Android.Counterclank mer är en form av aggresiva annonser som användaren drabbas av.

Goggle som ligger bakom Android market har tidigare haft allvarliga problem med trojaner och kritiserats av experter för dålig säkerhet. Senast i december tvingades företaget ta bort 22 appar som spred virus.

Symantec har informerat Google om den nya trojanen i torsdags men har ännu inte fått något svar.

Robert Lundin

robert.lundin@svt.se

Fakta: App och Android

• Ordet ”app” används numera för att beskriva ett program till en mobiltelefon.

• Android är ett operativsystem till mobiltelefoner som utvecklats av Google. Det används i många olika telefoner från exempelvis Samsung, HTC, LG och Sony Ericsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.