Syriska armén attackerade IS i Raqqa i februari i år. Foto: TT

Anfall mot Raqqa ”inom timmar”

Uppdaterad
Publicerad

Den kurdisk-arabiska alliansen SDF meddelar att man kommer att inleda en offensiv mot IS självutropade huvudstad Raqqa ”inom några timmar”, rapporterar Reuters. Civila uppmanas att hålla sig borta från områden i staden där jihadister befinner sig.

– Den stora striden för att befria Raqqa och dess omgivningar har påbörjats, säger en befälhavare inom SDF på en presskonferens i Ain Issa omkring fem mil norr om IS-fästet, enligt AFP.

Sedan mitten på oktober pågår en insats för att ta tillbaka miljonstaden Mosul i Irak från terrorgruppen IS.

Syrienkriget

– Ingen rör sig, inga strider har påbörjats än. Nu har de börjat med logistiska förberedelser, säger Rami Abdel Rahman på det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), baserat i Storbritannien, till TT.

Än så länge lugnt

Abdel Rahman tillägger att de fått rapporter om att det är ”som vanligt” i Raqqa för tillfället. Under dagen eller morgondagen tros offensiven påbörjas och allt är förberett för att inleda ett försök att återta al-Raqqa inom ett par timmar, uppger han.

Vad ett återtagande av IS-fästet skulle innebära kan han inte svara på.

– Vi får se, det går inte att svara på innan de gått in.

Ingen roll för Turkiet

Turkiet, som stödjer andra rebellgrupper i norra Syrien, har tidigare meddelat att man på något sätt kommer att delta i insatsen för att inta al-Raqqa.

Det är dock inte aktuellt, hävdar SDF, som säger sig ha stämt av saken med USA.

– Vi har kommit överens med den (USA-ledda) internationella koalitionen om att det inte kommer att finnas någon roll för Turkiet eller dess allierade väpnade grupper i insatsen”, säger Talal Sello från SDF till AFP.

SDF består av flera grupperingar. En av de största är den kurdiska YPG-milisen, som Turkiet anser vara en terroristgrupp. I augusti inledde turkiska militären en insats i Syrien, mot både IS och kurdiska styrkor.

Även i Irak är IS hårt pressat. Sedan mitten på oktober pågår en Bagdadledd insats för att ta tillbaka Mosul från terrorgruppen. IS tog över den nordirakiska miljonstaden sommaren 2014.

Fakta: Raqqa

  • Raqqaprovinsen är en av Syriens fjorton provinser.
  • Raqqa är provinshuvudstad, men staden är en av terrorgruppen IS starkaste fästen och beskrivs ibland som dess inofficiella ”huvudstad”. Staden grundades på 200-talet före Kristus och har enligt den senaste folkräkningen kring 220.000 invånare.
  • Det var i mars 2013 som jihadister från Jabhat Fatah al-Sham, dåvarande Nusrafronten, som har anknytning till al-Qaida, och andra grupper intog staden och förklarade att den var under deras kontroll.
  • I januari 2014 tog IS kontroll över hela staden, och terrorgruppen mördade bland andra misstänkta anhängare till den syriska regimen. Stadens shiamoskéer och kristna kyrkor förstördes. Den kristna befolkningen, som utgjorde kring tio procent av stadens invånare, har till största delen flytt därifrån.
  • Alla medier utom de IS-kontrollerade är förbjudna i staden, därför går det vanligtvis inte att gå att få uppgifter inifrån verifierade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet