Foto: Peta

Här plågas kaniner för att bli tröjor

Uppdaterad
Publicerad

En majoritet av den angora som används i den globala modeindustrin kommer ifrån Kina. Nu avslöjar den internationella djurrättsorganisationen Peta vilken brutal behandling djuren kan utsättas för.

OBS: Varning för starka bilder i klippet ovan!

Bilderna från de kinesiska pälsfarmarna är tagna med dold kamera och visar hur levande angorakaniner får sin päls bortsliten från huden.

Kaniner plågas för att bli angora

De är fastbundna i fram- och baktassar medan pälsuppfödarna rycker loss knytnävsstora tussar från de skrikande kaninerna. På bilderna ser man hur bänken där djuren spänns fast fläckas av blod.

Veterinär: ”Grovt djurplågeri”

Bilderna upprör Johan Beck-Friis, veterinär och informationschef på Sveriges veterinärförbund.

– Det är fasansfullt att se att man behandlar djur på de här sättet. Det här är grovt djurplågeri som jag ser det. Det är både på det fysiska planet, de har ont och de lider av smärta, och på det mentala planet, de är rädda och stressade, säger han.

Vad tyder det på att kaninerna skriker på det här sättet?

– Det gör ju kaninerna inte förrän i extrema stressituationer. Deras naturliga skydd är att ligga tysta och försöka undvika upptäckt. När de skriker på de här sättet betyder det att de är väldigt rädda och att de har ont. Att alla spärrar har släppt på något vis, säger Johan Beck-Friis.

När kaninerna fått sin päls bortsliten stängs de in i små burar där de inte kan tillämpa några av sina naturliga beteenden. Kaniner är känsliga och sociala djur som inte mår bra av att leva i gallerburar. Efter tre månader har deras päls vuxit tillbaka igen. Processen upprepas så under djurens två till fem år långa liv.

– Det är ett förfärligt liv. Ett ovärdigt djurliv enligt alla standarder och måttstockar som jag kan tänka på, säger Johan Beck-Friis.

Får en millimeter längre hår

Att rycka av pälsen gör att man får några millimeter längre hårstrån än om man skulle raka eller klippa kaninerna. Det finns idag mycket svaga djurskyddslagar i Kina och knappt några kontrollmyndigheter, så pälsuppfödarna är i princip fria att använda vilka metoder de vill.

– Det som kan förändra situationen, det är en reaktion från konsumenterna. Där måste vi alla säga ifrån. Via vårt köpmönster kan vi påverka företagen, som i sin tur köper in produkter. Då kan det ändras, och då kan det ändra sig ganska snabbt, säger veterinären Johan Beck-Friis.

Enligt Peta kommer 90 procent av den angora som används i den globala modeindiustrin från Kina, men om vi har angora från just de här kaninfarmarna i Sverige är det ingen som vet.

På djurskyddsorganisationen Djurens rätt tycker de att svenska klädbutiker som inte kan garantera att angoran som de köper in har tillverkats utan djurplågeri borde reagera.

”Stoppa försäljningen”

– Jag tycker att de ska stoppa försäljningen i nuläget och se till att det vidtas åtgärder, säger Cecilia Mille, ansvarig för internationella frågor på Djurens rätt.

Så man ska plocka bort angoran helt och hållet?

– Ja, det tycker jag.

SVT Nyheter har sökt företrädare från H&M, Lindex, Kappahl, Zara och MQ för att fråga om de vet varifrån angoran som de köper in kommer ifrån.

– Vi köper angoran från Kina och undersöker just nu exakt var den kommer ifrån, säger Charlotte Högberg på Kappahl.

Så ni vet inte i dag var angora kommer ifrån?

– Nej, vi vet inte exakt var angoran kommer. Vi har så många produkter i vårt sortiment och angora är en så liten del. Men skulle den komma från en leverantör utan tillräckligt djurskydd kommer vi att avbryta samarbetet, säger Charlotte Högberg på Kappahl.

H&M köper angora från Kina men skriver så här i ett mejl till SVT:

H&M accepterar inte att djur behandlas illa. H&M godtar endast angoraull från uppfödare med god djurhållning. Plockning är inte en tillåten metod enligt vår produktpolicy och våra specifika krav för angorauppfödning.

Även klädkedjan MQ köper sin angora från Kina och skriver så här till SVT:

Innevarande säsong har vi ett antal stickade plagg som innehåller en mindre andel angora. Plaggen är producerade i Kina av leverantörer som MQ har avtal med. Efter att vi har tagit del av filmen har vi kontaktat våra leverantörer för att undersöka var och hur den angora som använts har framställts. Om det visar sig att någon av våra leverantörer inte har följt vår djurrättspolicy kommer vi att vidta åtgärder.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kaniner plågas för att bli angora

Mer i ämnet