Foto: TT

Anis Amri ska ha sökt information om bombtillverkning

Uppdaterad
Publicerad

Anis Amri som jagas för lastbilsattacken i Berlin sökte information på internet om hur man bygger en bomb. Han hade också direkt kontakt med terrorgruppen IS via en krypterad app. ”Såvitt vi vet letade Amri efter medhjälpare till ett attentat redan i början av 2016”, säger en poliskälla.

Jakten på 24-åringen pågår sedan polisen hittat handlingar kopplade till honom i lastbilen som rammade människor på en julmarknad i Berlin i måndags.

Anis Amri stod redan före attacken under tyska polisens uppsyn. Nu uppger New York Times att även de amerikanska myndigheterna hade honom under uppsikt.

Attentat i Berlin 2016

Enligt amerikanska myndighetskällor ska 24-åringen ha sökt information på internet om hur man tillverkar spränganordningar. Dessutom ska han åtminstone vid ett tillfälle ha kommunicerat direkt med terrorgruppen IS via den krypterade appen Telegram Messenger. Anis Amri stod även uppsatt på USA:s lista över personer som nekas inresa i landet, skriver New York Times.

Amri ska ha anmält sig för självmordsattentat, visar telefonavlyssning som gjorts i anslutning till polisutredningar av flera hatpredikanter enligt Spiegel.

Använde olika identiteter

Anis Amri kom till Tyskland sommaren 2015 och sökte asyl i april i år. Han fick avslag i somras och myndigheterna beslutade om avvisning. Men avvisningen verkställdes inte eftersom han saknade giltiga identitetshandlingar. Avvisningsbeslutet hittades i lastbilen som rammade folkmassan på julmarknaden i Berlin, skriver Spiegel.

24-åringen ska ha uppehållit sig i både Berlin och i Emmerich, i västra delen av landet. I Berlin ska han ha sysslat med narkotikahandel.

Terrorutredare misstänkte tidigt att han planerade ett dåd i Tyskland. Han reste fram och tillbaka mellan Berlin och Ruhrområdet, i västra delen av landet, och använde sig av olika identiteter. Säkerhetsmyndigheter varnade för att han planerade ett inbrott för att skaffa sig automatvapen som skulle användas vid ett attentat.

– Uppenbarligen räckte inte bevisen för att han skulle gripas, säger en utredare till Bild.

Letade efter medhjälpare

I början av året ska han ha sökt efter en medhjälpare. Enligt en av polisens informanter ville han också köpa en pistol.

– Såvitt vi vet letade Amri efter medhjälpare till ett attentat redan i början av 2016, han intresserade sig även för vapen, säger en terrorutredare till Bild.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attentat i Berlin 2016

Mer i ämnet