Foto: TT

Anis Amris fingeravtryck hittade på lastbilen

Uppdaterad
Publicerad

Tyska myndigheterna säger sig ha god bevisning för att 24-årige Anis Amri verkligen ligger bakom attacken mot julmarknaden i Berlin. Han ska ha befunnit sig inne i lastbilen. ”Man har hittat fingeravtryck i förarhytten, säger inrikesminister Thomas de Maizière.

Polisen jagar fortfarande tunisiern, sedan dokument kopplade till honom, hittats i lastbilen. En rad razzior har genomförts i Berlin och i Emmerich i västra Tyskland, där 24-åringen var skriven på ett flyktingboende.

En europeisk arresteringsorder har utfärdats och en belöning på 100.000 euro har utfärdats för den som kommer med tips som leder till ett gripande. Polisen varnar för att Amri kan vara beväpnad och farlig.

Attentat i Berlin 2016

Hittat fingeravtryck

Nu har polisen hittat Amris fingeravtryck i lastbilen, bland annat på förardörren uppger den federala åklagarkammaren enligt Spiegel. Enligt uppgifter till Berliner Zeitung har de även hittats på ratten.

På torsdagseftermiddagen bekräftade Tysklands inrikesminister att man har bevis för att Anis Amri varit inne i lastbilen.

– Det finns ytterligare bevis för den misstänkte verkligen är gärningsmannen, till exempel har man hittat fingeravtryck i förarhytten, säger Thomas de Maizière enligt Tagesspiegel.

Dessutom ska myndigheterna ha ytterligare bevis för att 24-åringen med hög säkerhet ligger bakom dådet, skriver Focus.

Dröjde innan handlingarna hittades

När polisen först undersökte lastbilen var förarhytten indränkt i blod och bar spår av en häftig kamp.

Amris handlingar låg i en plånbok som hittades inne i förarhytten, men det dröjde ända till natten mot onsdagen innan man började söka efter honom. Orsaken var att polisen inte omedelbart letade igenom förarhytten ordentligt. Polisen ville först låta hundar gå igenom hytten för att få upp ett luktspår efter den misstänkte gärningsmannen, skriver Süddeutsche Zeitung.

Polisen har tidigare sagt att man säkrat dna från lastbilens förarhytt. Man söker också efter gärningsmannens mobiltelefon med hjälp av GPS-data från attentatskvällen för att skaffa sig en bild över hur han har rört sig. Dessutom hade man på tisdagen fått in över 500 tips, varav 80 bedömdes vara så viktiga att de följdes upp.

Raderade Facebookkonto

På onsdagseftermiddagen raderades Anis Amris konto på Facebook. Det är oklart om Amri själv eller någon annan har gjort det, skriver Focus. Därefter har det dykt upp fejkade profiler i hans namn, skriver Berliner Zeitung.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attentat i Berlin 2016

Mer i ämnet