Änka dömd efter färjekatastrof

Publicerad

Änkan till en sydkoreansk affärsmagnat som beskylls för färjekatastrofen där över 300 passagerare omkom har dömts till 18 månaders villkorligt fängelsestraff.

Den 71-åriga änkan Kwon Yoon-Ja fälls för grov förskingring. Hon ska ha plockat ut motsvarande 214 miljoner kronor ur en koncern som äger bolaget som skötte driften av olycksfärjan Sewol.

Hennes bror Kwon Oh-Kyun har dömts till fem års fängelse för att ha tömt olika fonder, medan sonen förra månaden fick tre års fängelse för förskingring i rederiet Chonghaejin Marine.

Färja förlist i Sydkorea

En klappjakt utbröt efter olyckan på maken Yoo Byung-Eun, som dragit sig undan offentligheten. Hans förruttnade kropp hittades i juni, men dödsorsaken har inte kunnat fastställas.

Bolagets vd Kim Han-Sik är dömd till tio års fängelse för passagerarnas död. Den överlastade, illa balanserade färjan sjönk i april med 476 personer ombord. De flesta av passagerarna var skolelever på en arrangerad resa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Färja förlist i Sydkorea

Mer i ämnet