Ankara öppnar för nyval

Publicerad

Turkiets president Recep Erdogan har inför reportrar ställt sig kallsinnig till möjligheterna till en koalitionsregering. Samtidigt fortsätter de svåra oroligheterna i landet.

– Om vi förväntar oss att de (koalitioner) ska hjälpa landet så är det förgäves, säger han till medier ombord på hans flygplan under en rundresa i Östasien.

Nyval ”omedelbart” skulle istället kunna bana väg för en regering med stabilitet och förtroende, säger presidenten enligt nyhetsbyrån AFP.

Analytiker har sagt till TT att Turkiets angrepp nyligen mot jihadiströrelsen Islamiska staten och den kurdiska gerillan PKK kan vara ett sätt att trumma upp nationalism för att vinna ett nyval. I juni förlorade det styrande AKP sin egna majoritet i parlamentet.

Turkiet har genomfört omfattande flygangrepp i norra Irak – som underrättelsekällor till tidningen Hürriyet hävdar har dödat uppåt 200 PKK-aktivister – och bombarderat gränsområdet med haubitsar som påstås ha förstört 25 av PKK:s luftvärnsenheter. Ankara kallar den irakiska regeringens protester ”en besvikelse”.

Situationen är mycket spänd i Turkiet, med dussintals döda och hundratals gripna under en våg av upplopp, attentat, räder och demonstrationer.

På fredagsmorgonen dödades två poliser och två PKK-angripare vid en attack mot en polisstation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.