Foto: TT

Anklagar rebeller för angrepp

Uppdaterad
Publicerad

Den ukrainska militären säger sig ha avvärjt en stor attack från de proryska separatiserna natten till måndagen. Sju ukrainska soldater ska ha dödats. Stämmer uppgifterna är det de mest omfattande attackerna mot regeringsstyrkor i östra Ukraina på sex månader – trots vapenvilan.

Enligt Ukrainas president Petro Porosjenko försökte 200 separatister, med hjälp av stridsvagnar, natten till måndagen storma ett område mellan separatisternas fäste Donetsk och staden Mariopol vid Svarta havet. Andra källor talar om att separatisterna var 400.

Kontroll över Mariopol skulle hjälpa separatisterna att bilda en korridor mellan sina områden i östra Ukraina och Krimhalvön, som Ryssland annekterade i fjol.

Krimkonflikten

Militären ska ha avvärjt attacken och istället återtagit områden som kontrollerades av separatisterna. Enligt ukrainska källor ska sju soldater ha dödats och elva skadats i striderna, både ur reguljära förband och från den paramilitära gruppen Högra sektorn.

Uppgifterna kommer uteslutande från den ukrainska sidan i konflikten. Om uppgifterna stämmer är det de hårdaste striderna i Ukraina på länge.

Separatisterna förnekar

En talesperson för separatisterna förnekar att de gått till attack och separatisternas egen nyhetsbyrå Dan rapporterar om att den ukrainska militären sprider lögner för att höja den låga stridsmoralen bland sina soldater. SVT har inte kunnat få någon oberoende bekräftelse på den ukrainska militärens uppgifter.

FN uppskattar att fler än 6500 människor har dödats i östra Ukraina sedan striderna startade i april förra året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet