Paolo Macchiarini. Arkivbild. Foto: TT

Anmäld för nytt forskningsfusk

Publicerad

Kirurgen Paolo Macchiarini anmäls för ännu ett misstänkt fall av ”oredlighet i forskning”.

Det handlar om datortomografiska bilder av en inopererad, konstgjord luftstrupe som ingår i en artikel publicerad i tidskriften The Lancet 2011.

Enligt anmälan ska den omstridde kirurgen och hans forskarkollega ha manipulerat bilder och datum, skriver Svenska Dagbladet. Bakom anmälan står de fyra läkare som också anmälde Macchiarini 2014.

”Vi ser allvarligt på alla misstankar om oredlighet i forskning och har gjort en första bedömning av denna anmälan. Den gäller en artikel som redan ingår i den pågående utredningen kring Paolo Macchiarini, där yttrande kommer att inhämtas från Expertgruppen för oredlighet i forskning vid Centrala etikprövningsnämnden. När en artikel anmäls för oredlighet i forskning inhämtar vi yttranden från författargruppen och detta gör vi även i detta fall”, skriver Karolinska institutet i en kommentar till SvD.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Macchiarini-skandalen

Mer i ämnet