”Som ett slag i ansiktet”

Uppdaterad
Publicerad

Norska Marte anmälde att hon blivit våldtagen i Dubai men istället för att få hjälp fängslades hon. – Det är ingen som bor i ett västland som kan förstå det som hänt, säger Martes styvfar till SVT Nyheter.

I mars i år var norska Marte Deborah Dalelv i Dubai på en kick-off med företaget hon arbetade på. Den sista kvällen skulle kollegorna från butiken i Qatar ut på en krog som avslutning på resan. Men kvällen slutade med en katastrof.

– Hon blev våldtagen av sin kollega, säger hennes styvfar Torgeir Furesund till SVT.

Under kvällen hade hon och hennes kollegor druckit alkohol, något som är olagligt i Dubai. Marte Deborah Dalelv berättar i den norska tidningen VG att hon bett sin kollega om hjälp eftersom hon kände sig berusad. Han ska då ha försökt få med henne in i sitt rum men hon sa då nej.

Han följer då med in på hennes rum.

– Det hände ingenting på kvällen. Jag somnade. Morgonen efter vaknade jag upp av att jag blev våldtagen, säger Marte i en intervju med VG.

– Jag försökte säga stopp, men han pressade ner min nacke. Jag kunde inte röra mig, säger hon.

Anmälde men arresterades

Några timmar senare anmälde hon våldtäkten till polisen. Men i stället för att få hjälp blev hon själv omhändertagen.

I fyra dagar satt hon fängslad trots att en medicinsk undersökning bekräftat att hon hade skador och att mannen tvärt emot vad han själv uppgett haft samlag med henne.

Den fjärde dagen lyckades hon ringa ett samtal. Det gick till hennes familj hemma i Norge.

– Det var ett kort samtal. Hon berättade att hon blivit våldtagen, att hon satt i fängelset och att vi skulle ringa ambassaden. Det var som ett slag i ansiktet att få det här samtalet, säger Torgeir Furesund.

Får inte lämna Dubai

Efter samtalet tog Martes familj direkt kontakt med norska utrikesdepartementet som i sin tur tog kontakt med det norska konsulatet i Dubai. Dagen därpå kunde hon släppas men mardrömmen var inte över.

Sedan mars har rättegångsförhandlingar avlöst varandra och Marte Deborah Dalelv har fått sitt pass beslagtaget och har inte kunnat lämna landet.

– Hon har bott hos norska sjömanskyrkan i Dubai under den perioden. De har varit en enorm hjälp. säger Torgeir Furesund.

Dömdes till fängelse

Efter en långsam rättegångsprocess fick Marte på tisdagen domen. En dom som till och med förvånade hennes advokat, ett år och fyra månaders fängelse.

– Det är ingen som bor i ett västland som kan förstå det som hänt, det kom som en överraskning även för vår advokat att det blev ett så strängt straff säger Torgeir Furesund.

– Jag har fått det strängaste straffet för sex utanför äktenskapet, strängaste straffet för att jag druckit alkohol och utöver det blev jag dömd för mened, berättar Marte för norska tidningen VG.

Även mannen som ska ha våldtagit henne dömdes till fängelse men straffet blev kortare eftersom han inte dömdes för mened.

– Hon fick hårdare straff eftersom hon sa att hon våldtagits, något domstolen inte trodde på, säger Torgeir Furesund till SVT.

Fick sparken

Under tiden som gått sedan hon anmälde sin kollega för våldtäkt har hon även förlorat sitt jobb.

– De sa att det var för opassande uppträdande, säger Torgeir Furesund.

Marte bor alltjämt hos den norska sjömanskyrkan i Dubai. Hon kan röra sig fritt i området men kan inte lämna landet. Hon har överklagat domen men inget kommer ske förrän tidigast i september eftersom rättsväsendet har sommarledigt under augusti.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.