Anna Volpetti bor i tältlägret med sin dotter och sina föräldrar. Foto: Helene Nyman

Anna blev fast i huset under jordbävningen

Uppdaterad
Publicerad

Överallt i jordbävningsområdet växer nya tältläger upp. Ett av de mindre finns i Fonte del Campo.

– Jag tänker aldrig mer återvända till min pappas hus! Jag vill att han river det och bygger ett lägre i trä, säger Anna Volpetti med darr på rösten.

Hon bor i tältlägret just nu med sin dotter och sina gamla föräldrar. Föräldrarnas hus är skadat men ser ändå hyfsat intakt ut. Hennes pappa var med och byggde huset själv, men föräldrarna har också ett boende i Rom. I Rom går han sällan ut och klagar alltid på ont i ryggen. Här på landet arbetar han i trädgården och trivs, berättar Anna.

När själva jordbävningen inträffade rörde sig övervåningen i sidled och Anna och dottern rusade ner.

– Vi försökte ta oss ut men dörren var blockerad. Vi skrek och bankade för att få hjälp, men det var alldeles tyst ute så jag trodde alla hade dött, säger Anna. Men till sist kom en kusin och hjälpte oss ut.

Totalförstörda hus

– Tack och lov har ingen dött här, men så är det ju inte för alla, slutar hon.

I byn Illica på andra sidan genomfartsvägen dog sex personer. Även här finns ett tältläger som är på väg att byggas upp. 

Vid sidan av ett av de totalförstörda husen håller familjen på att gå igenom några säckar som räddats från huset. Tv:n som ligger där är inte mycket att ha längre, konstaterar de.

Och det kommer nog att dröja länge till innan de har ett nytt hus att fylla med saker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.