Kommentar: Bo Inge Andersson Foto: SVT

Analys: Ännu en kupp mot Merkel

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det politiska krypskyttet mot den tyska förbundskanslern Angela Merkel fortsätter. Det verkar som om hon har förlorat kontrollen över sina egna ministrar.

Det senaste slaget mot hennes auktoritet kom på tisdagseftermiddagen. Det var landets inrikesminister Thomas de Maizière som för förvånade journalister och politiker lämnade ett sensationellt meddelande:

Tyskland har nu på nytt satt reglerna i kraft som innebär att flyktingar som kommer till Tyskland sänds tillbaka till det EU-land som flyktingen först kom till.

Flyktingkrisen i Europa

Den gamla regeln om återsändning sattes ur kraft i augusti – av humanitära skäl. Trycket var för stort på länder som till exempel Grekland och Italien, dit flyktingar kom, som tagit sig över Medelhavet. Länderna kunde inte klara av registreringen och flyktingarna fortsatte dit de ville komma – nämligen till Tyskland.

Undantag gäller inte längre

Kritiker av Merkel menar att det var denna gest som satte i gång den enorma flyktingströmmen. Konkret handlade det om flyktingar som satt fast i Ungern, där de först kommit till EU-mark, som Merkel tog emot utan att bry sig om gällande regler (den så kallade Dublinförordningen).

Men nu meddelade alltså inrikesministern att detta undantag, som proklamerades av Merkel, inte längre gäller. Ända sedan slutet av augusti hade man tillämpat den gamla regeln.

Det märkliga var att kristdemokraten Angela Merkels regeringskansli inte kände till det. Inte heller koalitionspartnern, socialdemokraterna.

Första kuppen i fredags

Det är andra gången som den kristdemokratiske inrikesministern på detta sätt iscensätter en kupp mot Merkel.

Förra gången var i fredags då han talade om att bland annat familjesammanföringen av flyktingar skulle stoppas och att man skulle begränsa uppehållsrätten för syriska flyktingar till i första hand ett år.

Det blev protester från socialdemokraterna och de Maizière tog tillbaka sitt förslag.

Men direkt började spekulationerna om hur det egentligen står till med Merkels auktoritet inom regeringen. Det ser ut som om inrikesministern för en egen politik.

Kraftig markering mot Merkel

Och i måndags meddelade regeringskansliet att man hade förtroende för inrikesministern. Fast bedömare menar att detta var ett allvarligt kuppförsök mot Merkel.

Och så händer det igen på tisdagen. Nu säger experter att detta egentligen inte betyder något rent konkret.

Inrikesministerns utspel kan mer ses som ännu en kraftig markering mot Merkel än som en praktisk åtgärd. Det går nämligen inte att skicka tillbaka flyktingar till EU:s gränsländer som Ungern, Grekland och Italien. De har fullt upp med problem, vägrar ta emot flyktingar – eller också vill flyktingarna inte åka dit.

Tungt vägande opposition

Efter de Maizières första kuppförsök fick han stöd av tunga namn inom det kristdemokratiska partiets ledare. Bland annat finansminister Wolfgang Schäuble stödde förslaget.

Det finns alltså en tungt vägande opposition inom Merkels parti som kräver hårdare tag i flyktingpolitiken. Det överensstämmer också med opinionsmätningarna som visar att Merkels parti och hon personligen förlorar stöd bland väljarna.

Rädslan är stor att Merkels väljare istället vänder sig till det högerpopulistiska Alternative für Deutschland (AfD, Alternativ för Tyskland), som i en opinionsmätning fått hela åtta procent.  

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Flyktingkrisen i Europa

Mer i ämnet