Som en hämnd för massakern i Paris förklarar nu hackernätverket Anonumous krig mot terroristgrupperna al-Qaida och Islamiska staten. ”Vi kommer att spåra er över hela världen. Ni kommer inte att vara säkra någonstans”, säger gruppen i en varning till jihadister runt om i världen.

Anonymous förklarar krig mot al-Qaida och IS

Uppdaterad
Publicerad

I en video publicerad på Youtube förklarar hackergruppen Anonymous krig mot al-Qaida och Islamiska staten – för att hämnas de som dödades i attacken mot satirtidningen Charlie Hebdo.

– Var rädda för oss, ni kommer att få känna av vår hämnd, säger en talesperson.

12 personer dödades och 11 skadades i attacken mot satirtidningen Charlie Hebdo i Paris på onsdagen. I torsdags sköts en kvinnlig polis ihjäl – och på fredagskvällen fick terrordramat en blodig upplösning när de tre terroristerna Saïd Kouachi, 34, Chérif Kouachi, 32, och Amedy Coulibaly, 32, dödades. Några timmar tidigare hade fyra personer som tagits som gisslan skjutits ihjäl av Amedy Coulibaly.

Polisjakt efter misstänkt kvinna

Franska polisen jagar just nu Coulibalys flickvän, 26-åriga Hayat Boumeddiene – som bland annat misstänks för medhjälp till mordet på den kvinnliga polisen. Enligt CNN och Sky News misstänks Boumeddiene även ingå i ett större terrornätverk.

Terrordåd mot fransk tidning

Samtidigt som jakten på 26-åringen pågår förklarar hackergruppen Anonymous nu krig mot islamska extremister – som en hämnd för dådet mot Charlie Hebdo.

”Ska hämnas de döda”

Det är i en skrämmande video postad på Youtube (länken går till en översatt video och inte till ett officiellt konto) som det internationella nätverket bestående av hackare säger att de ska hedra offren för massakern i Paris, skriver bland annat CNN.

– Vi, Anonymous runt om i världen, har bestämt oss för att hämnas de som dödades, säger en maskerad person  i videon.

Meddelandet är riktat till al-Qaida, Islamiska staten och andra terroristgrupper. Enligt Anonymous ska terroristerna förvänta sig hämnd för att man tillät sig att döda oskyldiga människor.

– Vi kommer att kartlägga era aktiviteter på nätet och vi kommer att stänga av alla era konton på sociala nätverk, säger talespersonen i videon.

Vill försvara yttrandefriheten

Man säger även att al-Qaida och Islamiska staten inte kommer att tillåtas att införa några sharialagar i demokratiska länder.

– Vi kommer inte låta er dumhet döda vår frihet eller vår yttrandefrihet, förklarar Anonymous, vars tidigare aktioner gett gruppen uppmärksamhet i media som till exempel Fox News, Sky News och SVT:s Uppdrag Granskning.

I en sista varning säger Anonymous till terroristerna:

– Förvänta er undergång. Vi kommer att spåra er över hela världen. Ni kommer inte att vara säkra någonstans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåd mot fransk tidning

Mer i ämnet