Antiterrorräd i Frankrike

Uppdaterad
Publicerad

En antiterrorräd genomfördes under torsdagen i Argenteuil, norr om Paris. Minst en person greps tidigare under dagen misstänkt för att ha planerat en terrorattack, rapporterar tidningen Le Parisien.

Under torsdagskvällen genomförde den franska polisen en antiterrorräd i Argenteuil, norr om Paris. Invånarna på Boulevard du Général Delambre evakuerades och polisen spärrade av ett område på 200 meter från den aktuella adressen, rapporterar Le Parisien.

– Polisen anlände runt 17.30 och sa till oss att stanna hemma utan någon förklaring. Med tanke på vad som har hänt är man rädd, säger en av invånarna till tidningen.

”Avancerat skede av planen”

Insatsen följde på att en man med fransk nationalitet greps på torsdagsmorgonen, misstänkt för terrorbrott. Mannen ska ha varit en ledande figur i ett terrornätverk som planerade genomföra dåd på fransk mark.

Enligt inrikesministern Bernard Cazeneuve var han ”i ett avancerat skede av planen”. I nuläget finns det ingen koppling till terrordåden i Paris och Bryssel, sa ministern.

Flera veckors utredning

Gripandet skedde samtidigt som Frankrike befinner sig i ”ett tidigare oerhört terrorsammanhang”, uppgav Cazeneuve, och tillade att insatsen föregicks av en flera veckor lång utredning.

Bara i år har 75 personer gripits i Frankrike med koppling till terrorbrottslighet.

Polisen var fortfarande på plats vid midnatt mot långfredagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.