Foto: TT

Flera gripna i jättelikt antiterrortillslag

Uppdaterad
Publicerad

Flera personer har gripits i nattens och morgonens razzior i den tyska delstaten Hessen. Huvudmisstänkt är en 36-årig tunisier, anklagad för att ha lett en terrorcell som planerade ett stort terrordåd i Tyskland. Han misstänks också ha varit inblandad i den dödliga attacken 2015 mot ett museum i Tunisien, skriver AFP.

Enligt AFP hade tunisiska myndigheter utfärdat en arresteringsorder för 36-åringen förra året. Han var misstänkt för att ”ha deltagit i planering och utförande” av attacken mot Bardo-museet i Tunis i mars 2015, där 23 människor dödades, liksom en dödlig attack utförd av jihadister i gränsstaden Ben Guerdane i mars 2016, skriver AFP. Detta enligt åklagarämbetet i Hessen.

Över 1.100 poliser deltog i tillslagen, som enligt Max Weiss, talesperson för kriminalpolisen i Hessen, har planerats i flera månader. De gensomsökte 54 bostäder, företag och moskéer i Frankfurt am Main, i Offenbach am Main, Darmstadt, Limburg och Wiesbaden såväl som på andra platser i delstaten Hessen, rapporterar Reuters.

De tyska myndigheterna svarade dock inte på några frågor när de informerade om spaningsläget vid en hastigt sammankallad presskonferens på onsdagsförmiddagen.

Totalt ska det finnas 16 misstänkta, i första hand i Frankfurt. De ska ha ingått i en terrorcell med kopplingar till IS.

Den 36-årige tunisiern är misstänkt för att ha rekryterat till IS i Tyskland sedan augusti 2015 och att ha byggt upp ett nätverk med syftet att utföra en terrorattack i Tyskland, säger Frankfurts chefsåklagare i ett uttalande enligt Reuters.

Enligt åklagare hade 36-åringen varit i Tyskland mellan 2003 och april 2013, och sedan återvänt till landet som asylsökande i augusti 2015, skriver Reuters.

Ingrep på tidigt stadium

Enligt åklagaren var attackplanerna på ett tidigt stadium och det fanns ännu inget konkret mål för attacken.

Peter Beuth, inrikesminister i Hessen, säger att det inte har funnits någon överhängande fara.

– Det här handlade inte om att förhindra en omedelbart förestående attack, utan säkerhetsstyrkor i Hesse gjorde ett tidigt tillslag för att skydda medborgare från hot, säger han enligt Reuters.

Han tillade att poliserna hade ”förstört ett utbrett salafistiskt nätverk”.

Tidigare, i går kväll, greps tre män i Berlin, anklagade för att ha varit på väg till Irak eller Syrien för att förbereda terrordåd. De misstänks ha kopplingar till terrorgruppen IS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.