Foto: Scanpix

Antiviruskung gripen i Guatemala – utlämnas

Uppdaterad
Publicerad

John McAfee, en av de främsta experterna på internetsäkerhet, har gripits av Guatemalas polis. McAfee har flytt från grannlandet Belize, där polis vill förhöra honom om mordet på en granne.

Virus-experten John McAfee ska utlämnas från Guatemala, där han har sökt asyl.

McAfee är på flykt undan polisen i Belize, som vill förhöra honom om mordet på en granne.

Sent på torsdagen fördes han till sjukhus för en befarad hjärtinfarkt på torsdagen, sedan han klagat över bland annat bröstsmärtor.

Den 67-årige McAfee fick känning av bröstsmärtorna strax efter det att han fått besked om utlämningen.

Den bisarra historien om den allt mer excentriske McAfee fortsätter.

Sökte politisk asyl

67-åringen från USA hade ansökt om politisk asyl i Guatemala, men Guatemalas president Otto Perez avslog hans begäran på torsdagen och utrikesminister Harold Caballeros meddelade direkt efter beslutet att ”vi ska uppfylla en förfrågan från Belize”. Därmed tog utvecklingen kring McAfee, som är skapare till ett av världens mest spridda antivirusprogram, en ny vändning.

Polisen i Belize säger att McAfee är ”en person av intresse” i utredningen av mordet på en affärsman från Florida, som var hans granne på paradisön Ambergris Caye. McAfee nekar till brott.

Litar inte på myndigheterna

McAfee hävdar också att han inte litar på myndigheterna i Belize och att han känner sig tryggare i Guatemala. För att ta sig obemärkt över gränsen blekte McAfee, enligt egen utsago, sitt hår och stoppade tuggummi under läppen för att se tjockare ut, rapporterar BBC.

Med på flykten var hans 20-åriga flickvän Sam Vanegas.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.