Just nu pågår skotska nationalistpartiet SNP vårkongress i Aberdeen. Stämningen är på topp och förväntningarna skyhöga Foto: SVT/Pernilla Edholm

”Äntligen är frågan om självständighet uppe på bordet”

Uppdaterad
Publicerad

När det skotska nationalistpartiet SNP inleder sin vårkongress i Aberdeen är stämningen på topp och förväntningarna skyhöga. För efter bakslaget 2014 hoppas nu många delegater äntligen få se den stora drömmen gå i uppfyllelse: ett självständigt Skottland.

Aberdeen Exhibition Centre är som en myllrande myrstack. I två dagar ska 2.500 delegater, 100 utställare och 250 medierepresentanter stångas i kaffeköer och ta del av policybeslut och idéarbete. Men en sak överskuggar allting annat; kravet på en ny folkomröstning om självständighet.

– Det blir en folkomröstning om självständighet och ingen brittisk premiärminister kan stå i vägen för skotsk demokrati, sa vice partiledaren Angus Robertson i sitt inledningstal.

Brexit

”Vi har kampanjat för det i flera år”

Enligt många bedömare spelar Skottlands regeringschef Nicola Sturgeon ett högt spel när hon sätter press på Storbritanniens premiärminister Theresa May så här nära inpå startskottet för de besvärliga förhandlingarna om utträde ut EU. Men Nicola Sturgeon har starkt stöd bland delegaterna på kongressen.

– Absolut, sätt igång bara! Vi har kampanjat för det i flera år, säger SNP-medlemmen Gwen Sinclair.

– Spännande och medryckande! Äntligen är frågan om självständighet uppe på bordet. Vi är besvikna på den brittiska regeringens sätt att kväsa demokratin i Skottland. Men vi är ivriga att försvara vår plats i Europas hjärta, säger James Wyke från SNP Youth.

Väcker ont blod

Nicola Sturgeon vill ge Skottland möjlighet att bryta sig loss från Storbritannien för att, åtminstone på sikt, inte förlora tillgången till EU:s inre marknad. I nästa vecka ska förslaget läggas fram inför det skotska parlamentet. Där väntas en majoritet godkänna det men enligt lagen måste också regeringen i London säga ja. Storbritanniens premiärminister Theresa May har redan avvisat Nicola Sturgeons tänkta tidsplan och det väcker ont blod på kongressen.

– Problemet är att Theresa May inte bryr sig om vad Skottland tycker. I Westminster hör jag ofta Londonregeringen presentera olika policybeslut. Om man då frågar hur det påverkar Skottland så har de ofta inte tänkt på det alls, menar Kirsty Blackman, parlamentsledamot för SNP i Westminster.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brexit

Mer i ämnet