Foto: Tomas Hallstan, SVT

Äntligen öppnar skolorna i kurdiska Kobane igen

Uppdaterad
Publicerad

I kurdiska Kobane i norra Syrien har skolorna öppnat igen efter att IS försvunnit från staden. Flera skolor är helt sönderbombade, och även de som nu är igång är delvis förstörda. Men eleverna är glada att vara tillbaka.

– Jag tycker om skolan och vill vara här hela tiden. I dag har vi haft lektion i kurdiska, arabiska och matematik, säger 13-åriga Mizgin Shekhdemir

– Mitt favoritämne är engelska, säger 12-årige Mohammed Bashar

Terroriströrelsen IS

Alla skolorna skadade

Deras skola ligger i centrala Kobane och är en skolorna som klarat sig bäst under kriget. Trots det är fasaden full av kulhål, och två av klassrummen är helt förstörda efter att ha träffats av granater.

– Vi öppnade skolan för att våra elever ska glömma kriget. Trots all förödelse och förstörelse – ingen, varken IS eller någon annan, rår på oss och våra elever, säger rektor Ahlam Hamo

– Jag skulle vilja att skolan renoveras, och staden också, och att våra liv blir som förut, säger 12-årige Mohammed Bashar.

– Som du ser är det mycket som saknas här: pennor, saxar, svarta tavlan, säger 13-åriga Mizgin Shekhdemir.

Varje dag kommer nya elever

Fler och fler familjer börjar nu återvända, från flyktingläger i Turkiet hem till befriade Kobane. Och varje dag kommer nya elever till skolan.

– Det bästa med skolan är att jag får lära mig mitt språk, säger 13-åriga Mizgin Shekhdemir.

– När jag blir stor skulle jag vilja bli engelsklärare, säger 12-årige Mohammed Bashar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet