Är det här framtidens selfies?

Uppdaterad
Publicerad

För den som tröttnat på att fotografera och ta selfies finns ett nytt sätt att förevigas. I Sydkorea finns möjligheten att skapa små 3D-figurer – antingen av sig själv eller någon annan.

Istället för att sätta ihop ett fotoalbum väljer vissa numer att skapa en 3D figur. I den sydekoreanska huvudstaden Seoul lockar det många.

– Jag ville gärna ha en 3D-figur av min son för att visa för honom när han blir äldre det jag inte kan fånga i foton. han är i den tiden i livet när han gör många gulliga saker, säger Lim Su-jung.

Tar bild från alla vinklar

För att göra figuren placerar Lim Su-jung sin son i ett fotobås. Över hundra kameror tar samtidigt en bild av honom från alla vinklar.

Därefter byggs en 3D-modell och en eller ett par dagar senare är figuren klar.

Tidigare tog processen flera veckor, och att det nu går snabbare kan vara en förklaring att miniatyrerna blir populärare.

– Jag vill skicka den till min pojkvän som bor i USA så att han kan ha en figur av mig. Så jag tänkte att det här var en läcker idé att ge en 3D-figur av mig istället för bara ett foto, säger amerikanska Ashley Yaworski som pluggar i Seoul.

Även djur förevigas i 3D

Det är inte bara människor som förevigas. Djurägare tar också med sina hundar till studion.

– Han är nu tre och ett halvt eller fyra år, vilket motsvarar till 30-årsåldern i människoår. Så jag ville behålla härliga minnen av honom när han är i sina bästa år. Så vi tog 3D-foton här, säger Jin Zhe.

3D-figurerna kan bli mellan fem och 30 centimeter höga och kostar från drygt 800 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.