Arabländer söker försoning med Israel

Publicerad

Arabländernas ledare säger sig vara redo för en historisk försoning med Israel om landet drar sig tillbaka från mark som ockuperades under kriget 1967.

Enligt en kommuniké som Egyptens president och tillika Arabförbundets generalsekreterare Abd al-Fattah al-Sisi läste upp efter onsdagens toppmöte kommer arabländerna att stödja palestinsk-israeliska fredssamtal för att avsluta en konflikt som varat i årtionden. Förutsättningen är att Israel går med på en tvåstatslösning med en israelisk och en palestinsk stat sida vid sida.

Arabledarna försökte överbrygga meningsskiljaktigheter och ”utländsk inblandning” i regionala kriser, däribland de förödande krigen i Syrien och Jemen, när de på onsdagen höll sitt årliga toppmöte i Jordanien. Jordaniens kung Abdullah II framhöll att de utsätter regionen för utländsk påverkan, om de inte lyckas samsas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.