SVT:s team hängde med Arborelius när han blev kardinal. Foto: Iman Tahbaz/SVT

Arborelius: Det vill jag göra som kardinal – i fem punkter

Publicerad

Den katolska kyrkan har nu 226 kardinaler. 121 av dem är under 80 år och får därmed vara med om att välja påve. Sveriges första kardinal någonsin, Anders Arborelius, 68, är en av dem.

Att välja påve är en kardinals viktigaste uppgift. Men de kallas också med jämna mellanrum till Rom för att rådgöra med påven i viktiga kyrkofrågor. Många av dem arbetar också i Vatikanens stora administration.

Biskop Anders kommer av allt att döma först och främst att fortsätta sitt arbete som biskop i Sverige. Kanske ger påven honom ett uppdrag av något slag i Vatikanen, förmodligen i frågor som handlar om dialogen mellan de olika kristna kyrkorna.

Ungefär så här beskriver Anders Arborelius själv vad han vill göra med utnämningen, när vi träffade honom.

  • Jag vill visa på Guds omsorg och kärlek, hjälpa människor att öppna sig för Gud för att finna den fulla meningen med sina liv.
  • Jag vill hitta ett sätt och ett språk att nå människor. Jag märker att det i Sverige finns en större öppenhet och längtan efter Gud.
  • Vi lever i en värld där olika religioner hela tiden möts. Det är viktigt att förstärka dialogen och tron på godhet, rättfärdighet och sanning. Vi måste föra fram budskapet att religioner kan skapa fred och försoning.
  • Vatikanen har ett världsomspännande nätverk av kontakter och förbindelser. Ett exempel är påvens besök i Egypten nyligen. Sverige och Vatikanen har många beröringspunkter i frågor som till exempel försoning, fred och vapenkontroll.

LÄS MER: Arborelius: ”Jag trodde först att det var ett skämt”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.