Hundätarfestivalen inledd i Kina

Uppdaterad
Publicerad

Pudel eller mastiff? Köttdiskarna är välfyllda när tusentals människor samlas för att äta hund. Uppemot 10.000 hundar äts upp under festivalen. Men protesterna ökar både inom och utom landet.

– Det finns en 2000-årig tradition att äta hundkött här i Yulin, det är bra för kroppen, säger Xie He till nyhetsbyrån Reuters.

Invånarna i Yulin är stolta över festivalen som hålls årligen vid midsommar, men myndigheternas entusiasm har svalnat. Anställda vid kommunen förbjuds att besöka festivalen, samtidigt har några hundmarknader och slakterier fått tillstånd indragna.

– Vi ordnar vilken rätt du än vill ha. Så länge det är lagligt tillagar jag det enligt reglerna på ett hygieniskt sätt, säger Li Jiwej.

Han är Yulinbo, äger restaurangen Tasty Crispy Skin och är nöjd med att det kommer så många besökare till festivalen.

Massiv kritik från djurrättsorganisationer

Trots att mellan tio och 20 miljoner hundar äts varje år i Kina är det framför allt festivalen i Yulin som hamnat i sökarljuset. Djurrättsorganisationen Humane Society International säger sig ha samlat elva miljoner namnunderskrifter med krav på att festivalen stoppas.

Men även kinesiska djurvänner är aktiva. Yang Yuhua, voluntär från staden Chongqing kommer gående med två hundar som hon har köpt på marknaden och räddat från slakt.

– Vi har kommit hit till Yulin för att berätta för invånarna att hundarna är våra vänner, vårt mål är att det blir en lag som förbjuder den hemska slakten, säger Yang Yuhua. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.