Polisen grep runt 200 demonstranter. Foto: TT

Armenien utreder polisvåld mot demonstranter

Uppdaterad
Publicerad

Armeniska myndigheter har inlett en brottsutredning mot de poliser som förra veckan med våld försökte upplösa en demonstration mot höjda elpriser, enligt nyhetsbyrån AFP.

Det var i tisdags förra veckan som hundratals kravallutrustade poliser försökte upplösa en demonstration mot höjda elpriser i huvudstaden Jerevan.

Polisen använde vattenkanoner mot demonstranterna och grep 200 personer. Flera journalister misshandlades också och fick sin utrustning beslagtagen.

Överträtt befogenheter

Armeniens särskilda utredningstjänst sägs nu ha granskat videofilmer från händelsen och en talesperson säger till nyhetsbyrån AFP att poliserna överträtt sina befogenheter ”på ett uppenbart sätt”. En utredning har öppnats som gäller polisvåld och maktmissbruk.

Protesterna gäller planerna från bolaget Electric Networks of Armenia att höja elpriserna med 16 procent. Bolaget ägs helt av det ryska bolaget Inter RAO som har starka band till de styrande i Kreml.

Lyxbilar

I ett försök att blidka demonstranterna sade Armeniens president Serzh Sarkisian förra veckan att den aviserade prisökningen ska betalas av staten och alltså inte direkt via människors elräkningar. Det har gjort att demonstrationerna avtagit i styrka, men många demonstranter fortsätter att samlas i Jerevans centrum på kvällarna.

Demonstranterna upprörs bland annat över rapporter om att det ryskägda elbolaget spenderat 450 miljoner dram (drygt 8 miljoner kronor) på lyxbilar, rapporterar Radio Liberty.

Rysk oro

En del politiker i Ryssland oroar sig för att demonstrationerna ska växa till något som liknar protestvågen i Ukraina förra året, som ledde till att den Ryssland-vänlige presidenten Viktor Janukovitj avsattes.

Men aktivisterna vänder sig emot alla jämförelser med Ukraina. En liten grupp demonstranter som i torsdags dök upp med EU-flaggor blev konfronterade av andra demonstranter och uppmanades lämna platsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.