Förtroendekris bakom attitydförändring

Uppdaterad
Publicerad

I dag blir Irland det första land som någonsin kan rösta ja i en folkomröstning om homoäktenskap. Attityden till HBTQ-personer på Irland har ändrats snabbt.

I det katolsk-dominerande Irland har frågan om homoäktenskap delat landet. 85 procent identifierar sig som katoliker och homosexualitet var olagligt i landet fram till 1993.

Gomorron Sverige gästades under morgonen av Ulrika Westerlund, förbundsordförande RFSL och skribenten och diplomaten Ulla Gudmundson.

Förändringarna har tagit tid

Förändringarna inom katolicismen har tagit tid på Irland, men mycket tyder på att många i dag röstar ja i frågan om att godkänna homoäktenskap.

– Det har hänt mycket i länder som ligger nära Irland och man inspireras ju av länder man ser upp till, säger Ulrika Westerlund.

Förtroendekris bakom attitydförändring

Historiskt sett har den irländska katolska kyrkan varit väldigt konservativ. Men 2010 genomgick kyrkan en förtroendekris på Irland då det uppdagades att sexuella övergrepp förekommit.

– Jag tror att krisen 2010 bidrog till att kyrkan förlorade en del av sin moraliska auktoritet. Många irländare som röstar ja kan nog vara varmt troende katoliker men de ser det som ett sätt att hålla isär stat och kyrka, säger Ulla Gudmundson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.