Österrikisk polis undersöker en lastbil vid den österrikisk-ungerska gränsen efter att flera bilar med flyktingar stoppats i området. Foto: TT

81 flyktingar bröt sig ur lastbil i Österrike

Uppdaterad
Publicerad

81 personer ska den 27 augusti ha smugglats in i Österrike i en lastbil av samma modell som den där 71 personer hittades döda samma dag. De 81 lyckades efter hårda försök att bryta sig ut ur bilen, och enligt den österrikiska polismyndigheten ska samma liga av människosmugglare ligga bakom de båda hämdelserna.

Lastbilen, där 81 personer hade gömts, ska ha körts in i Österrike den 27 augusti – det vill säga den dag då 71 personer hittades döda i lastutrymmet vid vägrenen på motorvägen A4 i närheten av de slovakiska och tyska gränserna.

Det uppgav Hans Peter Doskozil från den österrikiska polismyndigheten under en presskonferens på fredagen, och tillade att man tror att de två lastbilarna ska ha köpts och körts av samma liga av människosmugglare.

Flyktingkrisen i Europa

Bröt upp dörr

De 81 ska under färden ha försökt att ta sig ut ur lastbilen och med hjälp av en kofot tills slut lyckats bryta upp bilens sidodörr.

I orten Gols släpptes de slutligen ut av bilens förare, som, enligt polisen, ska vara en av de fem personer som sedermera gripits i Ungern.

De 81 greps därefter av polis och fördes till asylmottagningarna i orterna Vordenberg och Traiskirchen, enligt Doskozil.

Kvävning trolig dödsorsak

Under fredagens presskonferens bekräftade den österrikiska polismyndigheten även att det bland de 71 döda som hittades i den övergivna lastbilen den 27 augusti utöver syriska medborgare, även fanns irakier och afghaner.

Enligt uppgifter från polisen kan man ännu inte ”med hundraprocentig säkerhet” bekräfta dödsorsaken bakom tragedin, men den tekniska undersökningen ska än så länge tyda på att de 71 personer som hittades i lastbilen kvävdes till döds.

Luften i lastbilen ska endast ska ha räckt i 1-1,5 timmar, men österrikisk polis tillade under presskonferensen att det definitiva svaret på dödsorsaken kan komma att dröja ytterligare 5-6 veckor.

Ytterligare 26 personer

Dagen efter att den övergivna lastbilen hittades av österrikisk polis stoppades ytterligare en skåpbil med 26 personer i närheten av den lilla staden St.Peter am Hart nära den tyska gränsen.

Av de 26 ska tre ha varit barn, vilka vid upptäckten ska ha befunnit sig i kritiskt tillstånd och därefter förts till sjukhus.

Österrikisk polis har efter den senaste tidens händelser beslutat att stoppa och söka igenom misstänka lastbilar vid landets gräns mot Ungern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingkrisen i Europa

Mer i ämnet