Trots att Tysklands förbundskansler Angela Merkel var en av de förhandstippade favoriterna till priset gratulerade hon de tunisiska pristagarna genom sin talesperson. Foto: TT

Världsledare: Positiva reaktioner efter Fredsprisutnämning

Uppdaterad
Publicerad

Reaktionerna i internationella medier på Nobelkommittens beslut att tilldela Tunisiens nationella dialogkvartett årets Fredspris är överlag positiva. Men EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker lär vara besviken efter att tidigare ha förkunnat att Angela Merkel skulle vara en värdigare vinnare än 2009 års vinnare Barack Obama.

Under förmiddagen meddelades under en ceremoni i Oslo att årets Fredspris tilldelas den tunisiska sammanslutningen Tunisiens nationella dialogkvartett. Gruppen bildades 2013, då demokratiseringsprocessen i landet höll på att gå över styr och Tunisien befann sig på randen till ett inbördeskrig.

Den nationella dialogkvartetten består av fyra organisationer från det tunisiska samhället, vilka var för sig representerar olika sektorer och värderingar, och var långt ifrån en av de hetaste kandidaterna till det prestigefyllda priset.

Nobelpriset 2015

”Oväntad seger”

Och just det faktum att en mindre känd kandidat seglade upp och knep priset är också något som den brittiska dagstidningen The Guardian tagit fasta på i sin kommentar till pristagarna:

”Det var en oväntad seger – runt om i världen muttrades det ”vem?” på nyhetsredaktionerna – men en utnämning som riktade uppmärksamheten mot en eftersträvansvärd och ibland bortglömd freds- och försoningsprocess. Och i Fredsprisets bästa anda anade ingen utanför ett litet rum i Oslo vad som skulle ske.”

”Fantastiskt val”

Reaktionerna från världens ledande politiker efter Nobelkommittens beslut har också varit övervägande positiva.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel – som var en av de förhandstippade favoriterna till priset – gratulerade pristagarna genom sin talesperson, och kallade händelsen ”ett fantastiskt val av den norska Nobelkommitten”, enligt nyhetsbyrån AP.

Även Italiens premiärminister Matteo Renzi välkomnade i en kommentar på Twitter årets pristagare:

”Att Tunisiens nationella dialogkvartett fått Nobels fredspris är en fantastisk nyhet för Medelhavet.”

Också Renzis brittiske kollega David Cameron twittrade sina gratulationer till den tunisiska kvartetten:

”Jag vill gratulera Tunisiens nationella dialogkvartett till att ha utnämnts till mottagare av Fredspriset, då de har hjälpt till att förvandla Tunisien till en hoppets ledstjärna i regionen.”

Även Francesca Mogherini, EU:s utrikespolitiska representant twittrade sina lyckönskningar till årets pristagarkvartett för gruppens arbete i en orolig region:

”Nobels fredspris till Tunisiens Nationella Dialogkvartett visar att det finns en utväg från kriserna i regionen: nationell enighet och demokrati.”

Från pristagarnas hemland twittrar den tunisiska turistministern Amel Karboul att hon rörs till tårar av dagens nyhet från Oslo, rapporterar nyhetssajten al-Jazira:

”I dag vann det tunisiska folket Nobelpriset. Jag rörs till tårar av ett erkännande vi väntat länge på för enorma uppoffringar och för framgång.”

”Överraskning i Oslo”

Men inte alla har intagit en odelat positiv hållning efter att dagens pristagarkvartett förkunnats i Oslo.

Den tyska tidningen Der Spiegel uttryckte å sin sida ett mått av förvåning inför årets val från Nobelkommittens sida:

”Överraskning i Oslo – årets Fredspris går inte till Angela Merkel, utan till en dialoggrupp för gruppens bidrag till grundandet av ett pluralistisk samhälle i Tunisien.”

Och någon som kan misstänkas uppleva ett visst mått av besvikelse i dag är EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, som i en kommentar till priset under gårdagen förkunnade att: ”Angela Merkel har förtjänat att få Fredspriset mer än Barack Obama”, enligt den tyska tidningen Frankfurter Allgemeine.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset 2015

Mer i ämnet