Barn behöver kunna röra på tungan för att härma ljud för språkinlärning, enligt en ny studie. Foto: TT

Studie: Napp kan försena språkutveckling

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en ny studie kan den språkliga utvecklingen hos spädbarn försenas om barnet ofta har en napp eller en bitleksak i munnen.

Anledningen är att barnet då inte har möjlighet att röra tungan för att härma ljud, enligt forskarna bakom studien.

Ett forskarteam vid University of British Columbia lät en grupp sex månader gamla barn till engelskspråkiga föräldrar lyssna på två skilda d-ljud samtidigt som de fick suga på bitleksaker, enligt den välrenommerade tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences.

Kunde inte höra skillnad

Vanligtvis har barn i samma ålder inga svårigheter med att skilja på de två ljuden, men gruppen som hade en bitleksak i munnen kunde inte höra någon skillnad, enligt studien.

Efter att leksaken plockats ut och tungan istället kunde spela fritt hade barnen däremot inga problem med att urskilja de båda ljuden.

Och enligt en av forskarna i teamet, Alison Bruderer, ställer resultaten från studien tidigare teorier kring språkutvecklingen hos små barn på ända.

– Fram till nu har forskningen kring språkutvecklingen främst fokuserat på hörselupplevelsen som den drivande motorn. Men forskarna borde även titta på små barns orala motorstyrning.

”Rörelse viktig faktor”

Resultaten i studien innebär inte att bitleksaker och nappar till varje pris måste undvikas, men visar snarare hur viktigt det är att barnens tunga även får tillfälle att spela fritt för att den språkliga utvecklingen ska kunna ske, enligt Janet Werker, professor i psykologi vid University of British Columbia.

– Studien visar att barnens möjligheter att göra små gester med tungan och andra delar av talapparaten när de lyssnar till tal kan vara en viktig faktor i små barns uppfattning av ljud.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.