Atefa Mohamadzadah med nioåriga dottern Zarah hoppas kunna ta sig till Sverige. Foto: SVT

Id-kontroll på färjor leder till nya flyktingrutter

Uppdaterad
Publicerad

Efter att färjebolagen som trafikerar sträckorna mellan Tyskland och Danmark har börjat kräva id-handlingar av passagerarna hoppas många av de flyktingar som tagit sig till Tyskland istället kunna borda ett av tågen mot Danmark. Och i staden Flensburg nära den tysk-danska gränsen samlas nu allt fler flyktingar, enligt SVT:s Lars Moberg, på plats i den nordtyska staden.

Gårdagens beslut om ett införande av tillfälliga gränskontroller och id-krav på passagerarna som bordar färjorna som trafikerar Tyskland och Danmark leder till att allt fler flyktingar som befinner sig i Tyskland istället för att ta vattenvägen till Skandinavien nu söker alternativa resvägar.

Till den nordtyska staden Flensburg nära den tysk-danska gränsen flockas nu många människor som hoppas kunna borda ett av tågen mot Danmark och ryktet om de extrainsatta gränskontrollerna sprider sig nu snabbt bland de flyktingar som samlats på stadens järnvägsstation.

Sverige inför gränskontroller

”Strömmen har vänt”

Bland flyktingarna på järnvägsstationen finns även den frivillige hjälparbetaren Nicolas Jähring, och enligt honom har gårdagens svenska beslut om att införa tillfälliga gränskontroller lett till att allt fler flyktingar nu istället söker alternativa rutter till Sverige. På så sätt ökar också tillströmningen till Flensburg.

– Flyktingarna är mycket välunderrättade. Och med det svenska beslutet har strömmen vänt från hamnarna i Rostock och Travemünde hit till Flensburg, säger han till SVT:s Lars Moberg.

”Hoppas på tåget”

Och i takt med att ryktet om det svenska beslutet sprider sig bland de samlade människorna på järnvägsstationen i den nordtyska staden, ökar också oron bland gruppen.

Heizam Sari från den syriska staden Idlib tog sig först till Rostock med sin familj, men införandet av id-kontroller har förändrat resplanen och han hoppas nu istället kunna borda ett av tågen mot Danmark.

– Det är bara jag som har ett pass. Vi kunde inte komma ombord på färjan. Nu hoppas vi på tåget härifrån i stället, säger Heizam till SVT.

”Jag är så orolig”

Bland de många människorna som väntar på att ta sig vidare från Tyskland finns även Atefa Mohamadzadah med den nioåriga dottern Zarah. Såväl hon själv, som maken och barnen saknar pass eller andra id-handlingar och dottern Zara är rädd för att familjen inte ska kunna komma vidare.

– Jag är så orolig över att svenska myndigheter inte ska ta emot oss, säger Zarah till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige inför gränskontroller

Mer i ämnet