Foto: TT

Majoritet röstar för brexit-lag

Uppdaterad
Publicerad

Brittiska parlamentsledamöter har röstat för första delen av en lagstiftning som ger premiärminister Theresa May makt att inleda processen om Storbritanniens utträde ur EU.

Ledamöterna godkände lagen som tillåter regeringen att utlösa artikel 50 i EU:s Lissabonfördrag och formellt starta två års förhandlingar om utträde ur EU.

I omröstningen sade 498 ledamöter ja och 114 nej.

Saken kommer nu att nagelfaras vidare i underhuset och överhuset innan det kan bli tal om handling. Men Theresa May har satt deadline till den 31 mars då artikel 50 ska vara aktiverad, rapporterar BBC.

Lyder folkomröstningen

Omröstningen följer på att de brittiska parlamentsledamöterna under två dagar debatterat saken. Brexit-ministern David Davis har farmhållit att en nej-röst skulle vara att ignorera sommarens folkomröstning om EU-uträde, där nej-rösterna samlade 51,9 procent och ja-rösterna 48,1 procent.

Labourpolitikern Sir Keir Starmer säger att omröstningen varit svår för hans parti eftersom många ledamöterna hade vilat se Storbritannien stanna i EU, men också varit av den meningen att det vore odemokratiskt att ignorera resultatet av folkomröstningen.

Andra ledamöter lämnade sina platser bänkraderna strax innan omröstningen som ett sätt att undkomma partipiskan och slippa rösta. En ledamot hördes skrika ”självmord” när resultatet presenterade och det stod klart att en klar majoritet röstat ja.

Lägger fram strategi

En ny opinionsmätning avslöjar att de som är för utträde ur EU är relativt eniga, medan de som är emot är splittrade. rapporterar TT.

Premiärminister Theresa May lovade under en frågestund i parlamentet att på torsdagen lägga fram en strategi för hur Storbritanniens utträde ur EU ska gå till.

Regeringen hade ursprungligen tänkt aktivera utträdet på egen hand, men Högsta domstolen slog i förra veckan fast att parlamentet måste godkänna det endast 143 ord långa lagförslaget

Läs mer: Beslut i Högsta domstolen: Brexit måste gå via parlamentet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.