Foto: AP

Många döda i julstormar i USA

Uppdaterad
Publicerad

Svåra stormar har krävt minst 28 liv i södra USA under julveckan. Enorma virvelstormar och våldsamma regn har raserat hus och lett till översvämningar. Och mer extremväder är på väg, varnar vädertjänsten.

Antalet döda steg på söndagen till 28, sedan personer som tidigare rapporterats saknade efter en tornado i Benton, Mississippi hittats avlidna, enligt flera medier. Därmed har tio dödsoffer rapporterats i Mississippi. En sjuårig pojke dog när en tornado lyfte och slungade iväg bilen han färdades i.

Över 400 hus har förstörts eller skadats i delstaten, där mer än 20 virvelstormar dragit fram.

Stater har utlyst krisläge

I Tennessee har sex människor mist livet, medan myndigheterna i Arkansas och Alabama har rapporterat ett dödsfall vardera. I Alabama hittades en femåring död på lördagen, sedan en bil sveptes med av stigande flodvatten i fredags, rapporterar tv-kanalen WSFA. En 22-åring som också fanns i bilen saknas fortfarande.

I Alabama och delar av Mississippi och Georgia har krisläge utlysts för att öppna för katastrofinsatser.

Även om det värsta regnandet verkar vara över i sydöstra USA så varnar vädertjänsten för att mer extremväder är att vänta i centrala USA, i synnerhet i Arkansas och Missouri. Det finns risk för försenade flyg och översvämmade vägar när många ska resa hem efter julledigheten, rapporterar AFP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.