Foto: TT

Assad tillbakavisar kemvapenattack: ”Hundra procent uppdiktat”

Uppdaterad
Publicerad

Syriens president Bashar al-Assad tillbakavisar alla uppgifter om att regeringen skulle ligga bakom den misstänkta kemvapenattacken i Idlibprovinsen.

– Definitivt, hundra procent för oss, det är uppdiktat, säger Bashar al-Assad till nyhetsbyrån AFP.

Minst 87 personer, varav 31 barn, dödades i den misstänkta giftgasattacken i staden Khan Sheikhun i Idlibprovinsen i början av april, enligt AFP. USA och dess allierade anklagar den syriska regimen för att ligga bakom angreppet, som enligt Turkiets testresultat gjordes med hjälp av saringas.

Syrien har hela tiden tillbakavisat uppgifterna om att regeringen utfört en kemgasattack mot den egna befolkningen.

Syrienkriget

Nu uttalar sig landets president Bashar al-Assad för första gången om händelsen. Han säger att beskyllningarna är ”till hundra procent uppdiktade” och ett påhitt för att rättfärdiga USA:s anfall mot en syrisk flygbas i närheten av Homs några dagar senare, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

– Vårt intryck är att väst, huvudsakligen USA, är hand i handske med terroristerna. De hittade på hela historien för att sätta attacken i ett sammanhang.

Assad hävdar att den syriska militären lämnade ifrån sig alla kemiska vapen 2013 och att man aldrig skulle använda sig av sådana förbjudna vapen.

Ifrågasätter bevisen

Presidenten hävdar att bevisen kommer ifrån en falang av terrorgruppen al-Qaida, en av grupperna som kontrollerar Idlibprovinsen. Han ifrågasätter även att en kemvapenattack ens ägt rum.

– (...) hur kan man verifiera en video? Det finns många fejkade videofilmer nu. Vi vet inte om de döda barnen dödades i Khan Sheikhun. Var de döda överhuvudtaget? säger han.

LÄS MER: Pappan till dödade tvillingarna ”De låg i en hög”

Saringas bakom attacken

Analyser från Khan Sheikhun gjorda av Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) visar spår av det kemiska stridsmedlet sarin – och nu skickar OPCW en grupp experter till Turkiet för att ytterligare utreda det misstänkta stridsgasangreppet. Bashar al-Assad kommer dock bara att tillåta ”opartiska” utredare att genomföra en sådan utredning på syrisk mark.

– När vi är förvissade om att opartiska länder deltar i den här delegationen, för att vara säkra på att de inte använder den för politiska ändamål, säger han till AFP.

Välkomnar utredning

Ryssland välkomnar OPCW-utredningen, samtidigt som landet i FN:s säkerhetsråd stoppat en resolution som kräver att Syrien medverkar i en oberoende utredning av händelsen. Det är åttonde gången som Ryssland stoppar en FN-resolution om Syrien under det sex år långa kriget. Tonläget i relationen med USA har höjts efter det misstänkta stridsgasangreppet och USA:s efterföljande attack mot en syrisk flygbas.

Ryssland, som stöttar al-Assad, hävdar att kemvapenattacker förbereds i Syrien i syfte att lägga skulden på regimen. President Vladimir Putin antyder också att det kan bli en förevändning för nya amerikanska angrepp.

LÄS MER: Vittne från den syriska staden: ”Det var som döden utan blod”

Missriktat flyganfall

Den amerikanska militären uppger samtidigt att ett missriktat flyganfall i norra Syrien dödade 18 allierade soldater i tisdags, uppger AP.

Militären hävdar att man fått fel koordinater av sina allierade styrkor, kurdiska Syriska demokratiska styrkorna. I stället för att träffa milis tillhörande terrorgruppen Islamiska staten, söder om gruppens fäste vid Tabqa, träffade man milis tillhörande Syriska demokratiska styrkorna.

LÄS MER: Efter giftgasattacken – USA har avfyrat missiler mot Syrien

Attacken mot Khan Sheikhun

Den syriska regimen misstänks ligga bakom ett kemvapenangrepp mot Khan Sheikhun i nordvästra Syrien den 4 april. Över 80 människor, varav många barn, dödades i bombräden. USA har pekat ut regimen som skyldig till angreppet. Ryssland har å sin sida hävdat att syriska flygplan bombade en byggnad där rebeller förvarade kemvapen.

Tidigt på fredagen den 7 april avfyrade två amerikanska stridsplan 59 kryssningsrobotar av typen Tomahawk mot den syriska flygbasen Shayrat som ett svar på kemvapenattacken. Robotarnas mål var radar, flygfält och luftförsvarssystem. Runt 20 syriska plan förstördes. Flygbasens start- och landningsbanor ska ha klarat sig.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet