Kenneth Roth är högste chef för människorättsorganisationen Human Rights Watch. Foto: TT

”Assadregimens oljefatsbomber dödar civila urskillningslöst”

Uppdaterad
Publicerad

En av de största anledningarna till att 4 miljoner syrier flytt landet är Assad-regimens fruktade oljefatsbomber. Bomber som enbart används för att sätta skräck i och döda civila. I en exklusiv intervju med SVT:s Agenda säger chefen för människorättsorganisationen Human Rights Watch, Kenneth Roth, att omvärlden gör alldeles för lite för att stoppa de fasansfulla vapnen.

De kallas de värsta vapnen i den konflikt som pågår i Syrien. En konflikt som fått halva landets befolkning att fly. Oljefatsbomberna släpps ofta från luften med hjälp av helikoptrar. De är billiga och relativt enkla att tillverka. Ofta fylls oljetunnor med sprängmedel och metallskrot. Assadregimen använder dem urskillningslöst på civila i rebellkontrollerade områden, berättar chefen för Human Rights Watch, Kenneth Roth.

– De har skapats för att döda civila. De är en del av den otäcka strategi som al-Assad använder sig av i detta krig. Han beskjuter inte bara soldaterna på motståndarsidan. Syftet är att driva bort civila från dessa områden och dessutom sända ett otvetydigt budskap till andra syrier: ’det här kommer drabba era områden om ni låter rebellerna erövra’, säger Roth.

#flykt

Tusentals dödas

Human Rights Watch har skrivit en rapport om oljefatsbomberna. Man har bland annat använts sig av satellitbilder och intervjuat människor i flyktinglägren. Assad-regimens oljefatsbomber har dödat tusentals människor i Syrien bara i år. En tredjedel av dem kvinnor och barn. Många civila skadas också och dör senare av infektioner och brist på vård.

– Många syrier har berättat för mig om hur det är. De ser oljefaten falla från helikoptern och de tumlar ner mot marken. Det tar cirka 30 skräckfyllda sekunder och från marken vet man inte riktigt var oljefatsbomben kommer att landa förrän i sista sekund så man är livrädd att man ska träffas. Detta händer gång på gång, kanske ett dussintal gånger om dagen i olika delar av Syrien, säger Kenneth Roth.

”Inget annat val än att fly”

President Assads sida står för 90 procent av dödsoffren i Syrien. IS och de olika rebellgrupperna för mindre än tio procent. Efter mer än fyra år av krig har snart 240.000 människor dödats och många syrier har inget annat val än att fly undan terrorn, menar Kenneth Roth.

– Det finns inga säkra områden i oppositionskontrollerade områden. Man vill heller inte leva under IS-styre. En del väljer regeringskontrollerade områden, men det är riskabelt. Misstänks man för att stödja rebellerna kan man fängslas, torteras och avrättas. Så folk har inget val. Det finns inga säkra områden i Syrien, säger han.

Ny resolution på gång

Trots att användandet av oljefatsbomber i Syrien är ett välkänt faktum i omvärlden har lite gjorts för att stoppa dem. En FN-resolution i säkerhetsrådet fördömde bomberna, men resolutionen blev verkningslös. Nu kan dock en ny resolution vara på gång, även om det långtifrån är säkert att den blir verklighet, berättar Roth.

– Ryssland hotar med veto mot den resolutionen. Så är läget just nu. De två länder som kan påverka Assad är Ryssland och Iran. Väst har dock ägnat sig åt annat än flyende syrier. För Ryssland har Ukraina hamnat i fokus. För Iran har det handlat om kärnenergiavtalet. Den syriska befolkningen har hamnat i kläm.

USA inriktar sig på IS

När extremiströrelsen Islamiska staten, IS, grymheter blev kända för världen har fokus, inte minst från USA, legat på att försöka få stopp på dem. På frågan om världen har ägnat för mycket tid åt att enbart bekämpa IS svarar Kenneth Roth att så är fallet.

– Ett av problemen är att USA enbart inriktar sig på IS eftersom man fruktar att om Assads styre faller så tar IS över. Man borde kunna få Assad att sluta döda civila utan att hans förmåga att bekämpa IS på något sätt minskar, säger Kenneth Roth.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet