Foto: TT

Åklagaren vill förhöra Julian Assange i London

Uppdaterad
Publicerad

Överåklagare Marianne Ny begär att få förhöra Julian Assange i London. De vill dessutom genomföra ett dna-prov på Wikileaks-grundaren.

– Vi är redo att bistå den svenska åklagaren, säger en taleskvinna vid det brittiska utrikesdepartementet till SVT Nyheter.

Anledningen är att några av brotten preskriberas i augusti.

– Min inställning har varit att formerna för ett förhör med honom på ambassaden i London är sådana att kvaliteten i förhöret skulle bli bristfällig och att han behöver vara närvarande i Sverige vid en eventuell rättegång. Den bedömningen kvarstår. Nu håller tiden på att rinna ut och jag bedömer därför att jag måste acceptera en kvalitetsförlust i utredningen och ta risken att förhöret inte för utredningen framåt, eftersom ingen annan åtgärd står till buds så länge Assange inte gör sig tillgänglig i Sverige, säger överåklagare Marianne Ny i ett uttalande.

Fallet Assange

Hon själv vill inte kommentera utvecklingen i media utan hänvisar till Åklagarmyndighetens presstjänst.

– Överåklagaren har övervägt synpunkterna som hovrätten framförde i det senaste häktningsbeslutet, säger Robin Simonsson, informatör på Åklagarmyndighetens presstjänst, till TT.

När förhören kan ske är oklart.

– Åklagaren ska lämna formell begäran till Assange och sedan beror det på när han svarar och hur man kan lägga upp detta, säger Robin Simonsson.

Storbritannien: Vi bistår åklagaren

SVT Nyheter har varit i kontakt med det brittiska utrikesdepartementet och där välkomnar man beskedet.

– Som vi har klargjort tidigare, vi är redo att bistå den svenska åklagaren i det som begärts, säger en taleskvinna hos biträdande utrikesministern Hugo Swire till SVT Nyheter.

Där inväntar man ytterligare besked från svenska åklagarmyndigheten, och enligt en talesperson kan förhör hållas när som helst, eller ”när Sverige är redo för det”.

– Vi är fortsatt hängivna att nå en diplomatisk lösning på situationen. Vi är tydliga med att våra lagar måste följas och Mr Assange bör utlämnas till Sverige. Liksom tidigare vänder vi oss till Ecuador för att få ett slut på den här svåra, och kostsamma, situationen, säger en källa inom brittiska utrikesdepartementet till SVT Nyheter. 

Ecuadors ambassad vill inte kommentera svenska överåklagarens begäran i nuläget.

Har velat förhöras i London

Julian Assange är eftersökt av den svenska polisen för misstänkta sexbrott mot två kvinnor. Brotten ska ha inträffat under ett besök här 2010. För snart tre år sedan tog han sig till Ecuadors ambassad och blev där beviljad asyl, men om han lämnar ambassaden för att resa till Ecuador kommer han att gripas och utlämnas till Sverige för förhör.

Assange har uttryckt oro för att han, om han utlämnas till Sverige, i förlängningen kommer att skickas till USA och där ställas inför rätta för att ha läckt hemliga dokument via WikiLeaks. I november beslutade Svea hovrätt att Assange ska fortsätta vara häktad.

Den svenska åklagaren har tidigare inte velat förhöra Assange på plats i London, utan velat att han ska infinna sig i Sverige.

”Oavsett hur och på vilken plats ett förhör med Assange i London skulle kunna komma att genomföras leder ett förhör med en misstänkt i ärenden av den här typen vanligtvis till att ytterligare utredningsåtgärder behöver vidtas, till exempel förhör med andra inblandade. Om Julian Assange skulle förhöras i London och utredningen därigenom skulle leda till åtal mot honom krävs fortfarande att han kommer till Sverige för att en rättegång ska kunna genomföras och ett eventuellt straff kunna verkställas. Enligt svensk lag krävs att den åtalade är personligt närvarande vid rättegången vid den här typen av brott”, skriver åklagarmyndigheten på sin hemsida.

Välkomnas av brittisk minister

Den brittiska utrikesministern Hugo Swire sa i höstas att man välkomnar att den svenska åklagaren kommer till London för förhören.

– Det här är frågor som åklagaren ska besluta om, men om hon vill komma hit för att förhöra Assange på ambassaden i London så skulle vi göra absolut allt för att underlätta det. Vi skulle faktiskt aktivt välkomna det, sade Swire då.

Bevakningen av Julian Assange har hittills kostat brittiska skattebetalare tio miljoner pund, cirka 126 miljoner kronor.

– Just därför har man reagerat med lättnad på dagens besked här i London, man har ju fått hålla Assange på ambassaden med polisbevakning i nästan tusen dagar och det har kostat de brittiska skattebetalarna 10 miljoner pund, säger Ulrika Bergsten Europakorrespondent.

I augusti förra året meddelade Assange att han snart skulle lämna Ecuadors ambassad, men det har han inte gjort. På ambassaden lever han i ett kombinerat sovrum och arbetsrum med en sollampa. Han arbetar fortfarande med WikiLeaks och har grundat ett parti.

2020 går preskriptionstiden för den grövsta misstanken om våldtäkt ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Assange

Mer i ämnet