Foto: Johan Ripås

Astrid Lindgrens pris till Sydafrika

Uppdaterad
Publicerad

Årets Astrid Lindgren-pris går till den sydafrikanska organisationen PRAESA som driver läsklubbar för barn i fattiga områden. Tanken är att stimulera läsning på barnens modersmål.

– Om vi vill ha en riktig demokrati måste barnen lära sig att läsa på det språk de tänker och känner på, säger Carole Bloch som är chef för PRAESA.

Det är sen eftermiddag i den fattiga stadsdelen Philippi i Kapstaden. Efter skolan kommer barnen till läsklubben för att läsa och höra sagor på khosa. I en lekfull och avslappnad miljö ska de stimuleras att tillgodogöra sig sitt modersmål.

Fler än tio nationella språk

Sydafrika har elva officiella språk, men nästan all utbildning sker på engelska. Många barn växer upp utan att någonsin har ens läst en enda bok på det språk de talar hemma.

– Jag önskar att jag hade haft den här möjligheten som barn. Att lära sig läsa och skriva på sitt eget modersmål är viktigt för att sedan kunna föra över sina kunskaper till engelska, säger Thabisa Nomkahonwana som är läsledare PRAESA.

Grundat av medfånge till Mandela

PRAESA startades 1992 av Neville Alexander, som satt i fängelse på Roben Island tillsammans med Nelson Mandela. Han ville ge barn en chans att använda de afrikanska språken på ett kraftfullare sätt. Ända fram till sin död 2012 kämpade han för att ge barnen självkänsla och en språklig identitet.

Den första läsklubben startades i Kapstaden 2006 och idag finns över trehundra klubbar över hela Sydafrika. Och antalet utökas i snabb takt.

– Att få Astrid Lindgren-priset är en bekräftelse på att man långt utanför Sydafrika ser att vi gör ett viktigt jobb, säger Carole Bloch.

Prissumman är på fem miljoner kronor och ceremonien hålls på Konserthuset i Stockholm den 1 juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.