Åtalad journalist undkom attentat

Uppdaterad
Publicerad

Can Dündar, chefredaktör för den turkiska dagstidningen Cumhuriyet, har undkommit ett attentatsförsök. En person som försökte skjuta honom har gripits.

Dom i rättegången mot Dündar och tidningens Ankara-chef Erdem Gül väntas under fredagen. Attentatsförsöket skedde utanför domstolen i Istanbul.

Dündar, som klarade sig oskadd, var utanför byggnaden i väntan på domen mot honom.

De två anklagas för spionage och försök att störta regeringen, sedan de låtit publicera bilder som sades visa hur turkisk underrättelsetjänst smugglar in vapen till Syrien 2014. De riskerar långa fängelsestraff.

Deras advokater sade att åklagaren inte tog upp anklagelsen om spionage i sin slutplädering, men trots det riskerar de 25 års fängelse för att ha skaffat sig tillgång till och ha avslöjat statshemligheter.

– Det här bekräftar att journalistiken står inför rätta, vilket gör vårt försvar lättare och ett straff strängare, sade Dündar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.