Michalis Kyriakidis är journalist och bosatt i Aten.

Atenbo: Vi har öppnat dörren till helvetet

Uppdaterad
Publicerad

Ingen tror att Grekland kommer betala tillbaka lånet till IMF i dag. Därför känner många greker både oro och vanmakt inför vad som kommer hända den närmaste tiden. – Regeringen lovade paradiset, men nu har vi öppnat dörren till helvetet, säger Michalis Kyriakidis, journalist som bor i Aten.

Michalis Kyriakidis är radiojournalist och bor i Aten. Under tolv år på 1970- och 1980-talen bodde han i Sverige. Han talar fortfarande flytande svenska, trots att det är 30 år sedan han flyttade tillbaka till Grekland. I dag sitter han i styrelsen för den kommunala radion i Aten. Landets situation oroar honom på flera sätt.

– Det handlar inte bara om en personlig oro, eller en oro för vad som ska hända med familjen, barnen och barnbarnen. Jag är mycket orolig för vad som ska hända med landet. Vad händer om vi går i konkurs? Hur ska det gå för alla arbetslösa. Hur ska vi klara att betala ut löner på radion där jag arbetar? Jag är rädd för att vi ska tvingas säga upp människor, säger han.

”Ingen vet var vi är på väg”

Michalis Kyriakidis är inte bara orolig. Han är arg också. Arg på politikerna som han anser oförmögna att hantera den svåra situation som Grekland befinner sig i. Premiärminister Alexis Tsipras som leder den vänsterkoalition som styr landet, lovade mycket när de kom till makten i januari. Många greker trodde honom, men nu har hoppet släckts, menar Kyriakidis.

– Efter flera års ekonomisk kris trodde folk att det skulle bli bättre. Nu är det ingen som vet var vi är på väg, säger han.

Handlar bara det nödvändigaste

I Grekland håller bankerna stängda för att motverka att befolkningen ska ta ut alla sina pengar av osäkerhet. Inget vet när de kommer öppna igen. I bankomaterna kan man bara ta ut 60 euro per dag.

– Man får planera hur man ska spendera sina pengar. Man handlar bara det allra nödvändigaste. Vi vet ju inte när bankerna kommer öppna. Man har sagt en vecka, men ingen tror att de kommer öppna då. Och även om de öppnar – kommer det finnas pengar, och vilken slags pengar? Man undrar också hur arbetsgivare ska kunna betala ut löner, säger Michalis Kyriakidis.

Folket polariseras

Den 5 juli hålls folkomröstning i Grekland om huruvida landet ska säga ja eller nej till långivarnas bud. Valresultatet är ovisst och frågan många ställer sig är om Grekland ska försättas i konkurs och eventuellt lämna euro-samarbetet. Michalis Kyriakidis tror att allt bara kommer bli värre.

– Jag tror att paniken kommer öka när folk inte vet vad som kommer att ske. Samtidigt kommer det grekiska folket bli väldigt polariserat. I vår historia har vi haft situationer där en delning av folket lett till inbördeskrig. Så långt tror jag visserligen inte att det kommer gå. Men jag tror att vi kommer få se kravaller och plundringar av butiker.

Finns det något hopp i horisonten?

– Just nu är det väldigt svårt att vara hoppfull. Jag hoppas att ja-sidan vinner på söndag, för då måste regeringen avgå. Och Europa har en tradition av solidaritet. Det är mitt enda hopp. Jag hoppas mer på de europeiska politikerna än på de grekiska, säger Michalis Kyriakidis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.