Foto: SVT

Aten-borna: ”Mycket dåligt att det blir en delning av folket”

Uppdaterad
Publicerad

Söndagens folkomröstning i Grekland splittrar landets befolkning. Utgången är ännu mycket osäker, men de flesta greker tycks redan ha gjort sitt val. – Det märks överallt. Alla har sina åsikter och alla måste respektera varandra, men på måndag måste vi vara enade, säger Atenbon Vasiliki Koutsikou.

Första helgen i juli månad närmar sig med stormsteg, och på söndag är det dags för invånarna i Grekland att gå till urnorna i en mycket omdiskuterad folkomröstning. Grekerna ska rösta ja eller nej till långivarnas lån- och kravpaket.

Premiärminister Alexis Tsipras, som har begärt folkomröstningen, har uppmanat sina landsmän att rösta nej till paketet. Enligt opinionsundersökningar råder dock för närvarande dött lopp mellan de båda sidorna. Den ena undersökningen visar knapp majoritet för nej-sidan, medan nästa kan visa det motsatta.

Ekonomiska krisen i Grekland

Aktivt kampanjande in i det sista

Splittringen märks också på gatorna i huvudstaden Aten. Magnus Carlehed, SVT Nyheters reporter på plats, berättar att det nästan går att ta på stämningen på stan. Överallt hänger dekaler och planscher, medan politiska aktivister från båda läger gör sitt bästa för att övertala medborgarna att rösta åt det ena eller andra hållet.

Trots att ingen riktigt vet vad de faktiska konsekvenserna av en omröstning blir, rapporterar Magnus Carlehed att alla man springer på har en fast åsikt om hur de ska rösta.

Vasiliki Koutsikou är fast besluten att rösta nej.

– De sista fem år har situation försämrats. Arbetslösheten har ökat, BNP per capita har minskat och skulderna har ökat. Det fungerar inte, det märks. Vi måste göra något annat. Jag kommer att rösta nej för att ge regeringen ett starkt förhandlingskort för att förhandla för bättre villkor och en lösning som passar oss alla, säger Vasiliki Koutsikou.

”Handlar om Europa”

Michalis Kyriakidis håller med henne om att något måste göras, men kommer ändå att rösta ja. Han menar att omröstningen egentligen handlar om något annat.

– Det låter bra, men frågan är på vilket sätt vi ska kunna få en bra överenskommelse. Jag undrar varför vi ska ha en folkomröstning. Regeringen har ju vunnit valet för fem månader sedan och har folket bakom sig. Varför gör man det då igen? Det är det som är den stora frågan, säger Michalis Kyriakidis, och fortsätter:

– Det som spelar roll är hur man förklarar folkomröstningen. För både oss greker som röstar och våra europeiska vänner förklarar man att det handlar om huruvida vi vill vara med i Europa och eurosamarbetet eller inte, och det är den frågan vi egentligen ska rösta om på söndag.

”På måndag måste vi stå enade”

Båda två beklagar också hur folkomröstningen på många sätt har delat upp landet i två läger, när de anser att grekerna bör stå enade för sitt lands framtid.

– Det finns en splittring, även inom familjen. Min dotter röstar nej. Det är mycket dåligt att det blir en delning av folket. Vi måste jobba hårt på måndag för att bli eniga igen. Speciellt politikerna, men vi måste alla jobba hårt för det, säger Michalis Kyriakidis.

– Det märks överallt. På jobbet är omröstningen det enda vi pratar om, samma sak när vi fikar, och hemma också. Alla har sina åsikter och alla måste respektera varandras åsikter, men som Michalis säger, på måndag måste vi vara enade och fortsätta tillsammans för Grekland och för vår framtid, säger Vasiliki Koutsikou.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomiska krisen i Grekland

Mer i ämnet