Atenbörsen i Grekland har öppnat igen efter att ha varit stängd i fem veckor. Foto: TT

Atenbörsen öppnad – störtdök

Uppdaterad
Publicerad

Börsen i Aten föll omedelbart med cirka 23 procent när handeln återupptogs, efter ett fem veckor långt avbrott. Allas blickar faller nu på landets banker.

Börsen i Aten dök som väntat kraftigt vid öppning.

I enlighet med de villkor som fastställts av regeringen och Europeiska centralbanken (ECB) får lokala investerare inte köpa aktier med pengar från sina bankkonton, endast med kontanter som förvaras i bankfack eller hemma, uppger BBC.

Ekonomiska krisen i Grekland

– Möjligheten att ens se en enskild aktie stiga (...) är nästan noll, sa Takis Zamanis, chefshandlare vid Beta Securities.

Bankerna utsatta

Landets banker var i fokus när börsen till slut öppnade. De är i en svår sits eftersom de förlorat 40 miljarder euro sedan december.

National Bank of Greece, landets största kommersiella bank, rasade med 30 procent, skriver Reuters.

Samtidigt visar statistik att Greklands inköpschefsindex, som speglar industrikonjunkturen i landet, rasade till den rekordlåga nivån 30,2 i juli. Gränsen mellan tillväxt och tillbakagång anses gå vid 50. Statistiken tas fram av företaget Markit.

Kontanter har ransonerats

Börsen har varit stängd sedan slutet av juni då landet såg ut att gå mot en bankrutt och ett utträde ur euron. Då rusade människor till bankerna för att ta ut så mycket pengar som möjligt. Det ledde till att bankerna stängdes för att inte bankvalven skulle tömmas helt.

Under den ekonomiska krisen har de grekiska bankerna förlitat sig på Europeiska centralbankens nödlikviditetsassistans. Bankerna är öppna sedan två veckor tillbaka, men grekerna får som mest plocka ut 420 euro var i veckan.

Börsen öppnar igen efter att EU och Internationella valutafonden (IMF) bestämt att stötta Grekland med krislån på 86 miljarder euro under de närmaste tre åren.

Avgående chef försvårar

Men förhandlingarna om stödet har komplicerats ytterligare av att Andreas Georgiou, chef för statistikmyndigheten, har sagt upp sig. IMF-veteranen tillsattes 2010 för att få ordning på Greklands missvisande statistik och skapa förtroende för den.

Andreas Georgiou har i sin tur anklagats för att förfalska statistik och överdriva den grekiska skuldens storlek för att rättfärdiga nedskärningar. Först förra månaden lades ett åtal mot honom ner.

Recession att vänta

Trots att Grekland och långivarna lyckades enas om ännu ett nödlån förra månaden kan Greklands premiärminister Alex Tsipras behöva utlösa nyval till följd av inre stridigheter inom regeringen.

Den försiktiga uppgång som synts i grekisk ekonomi har nu börjat vända nedåt igen – en negativ trend som tagit vid efter att den Syriza-ledda regeringskoalitionen tog plats i parlamentet i januari genom löften om minskade ekonomiska åtstramningar i landet.

EU-kommissionen förväntar sig att grekisk ekonomi återgår i recession under 2015, med en tillbakagång på två till fyra procent.

Grekland har varit i recessionen under sex år till och med 2014, uppger BBC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomiska krisen i Grekland

Mer i ämnet