Till vänster: Paul Ryan Till höger: Donald Trump

Ödesmöte väntar mellan Trump och Ryan

Uppdaterad
Publicerad

Eftersom Trump nu är ensam kvar som republikansk kandidat, tror många att han också är självklar som Hillary Clintons motståndare. Men mycket kan hända än.

Många republikaner, bland dem representanthusets talman, tillika USA:s tyngsta republikan, Paul Ryan, har inte velat ställa sig bakom Trump.

Flera andra republikanska namn som Jeb Bush, John McCain och Lindsey Graham har också tagit avstånd från Trumps kandidatur.

USA-val 2016

På torsdag ska Trump och Ryan träffas och intresset för mötet är högt. Den stora fårgan är om mötet resulterar i att Trump kan räkna hem Ryans stöd.

I så fall är hans kandidatur i princip säkrad. Om Ryan däremot fortsätter vägra stödja Donald Trump, så kan han sannolikt samla en mycket tung skara republikanska namn omkring sig och då är det upplagt för strid och splittring på partiets konvent i juli

Hotat med upplopp

Trots att Paul Ryan inte har ställt upp i primärvalen har han fått stöd från representahusets tidigare ordförande John Boehner som möjlig motkandidat till Donald Trump.

Trump själv har öppet hotat med att landet kan drabbas av upplopp om hans kandidatur skulle stoppas.

Men presidentkandidaturen är inte republikanernas enda huvudbry. I dagsläget kontrollerar partiet kongressen, och farhågorna är stora för att Trump som president skulle ge demokraterna en storseger i kommande kongressval.

Den 18-21 juli är republikanernas partikonvent i Cleveland och då avgörs vem som faktiskt blir republikanernas presidentvalskandidat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet