Anhängare till Muslimska brödraskapet demonstrerar i Kairo tidigare i år. Arkivbild. Foto: TT

Åtta dömda till döden i Egypten

Publicerad

En egyptisk militärdomstol har dömt åtta medlemmar ur Muslimska brödraskapet till döden, sedan de åtalats för förberedelse till terrorism, uppger nyhetsbyrån AP.

Rätten dömde även 12 personer till livstids fängelse och sex andra till 15 års fängelse. Två personer frikändes också och två dömdes i sin frånvaro.

De dömda anklagas för att ha tillhört en olaglig grupp som planerat att döda polis- och armépersonal. Människorättsgruppen Amnesty International fördömde rättegången, beskrev den som en ”gravt orättvis militärrättegång”, och krävde att de dömda istället ska åtalas i en civil domstol.

Dödsdomar över journalister

Tidigare denna månad dömdes sex personer till döden, varav två anställda vid tv-bolaget Al-Jazeera, för att ha spridit dokument knutna till rikets säkerhet.

Den egyptiska militärregimen stämplade 2013 Muslimska brödraskapet som en förbjuden terrororganisation, i samband med att förre presidenten Muhammad Mursi avsattes.

Efter detta har Egypten skakats av en rad terrordåd, som de flesta utförts av en organisation närstående till terrororganisationen Islamiska staten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.