Attack mot oljeledning i Nigerdeltat

Uppdaterad
Publicerad

Rebeller har attackerat en större oljeledning vid Nigerdeltat, bekräftar lokala myndigheter. En grupp som kallar sig Niger Delta Avengers har tagit på sig dådet.

”Någonting stort kommer att hända”, twittrar gruppen, som tagit på sig attacker tidigare och som säger sig kämpa för Nigerdeltats självständighet.

Landets armé genomförde efter attacken en räd i samhället Oporoza, där en tidigare militärledare som misstänks ha kopplingar till gruppen bor. En militärkälla säger till Reuters att sju personer ska ha gripits och att man har hittat sprängmedel och vapen hos dessa.

För en vecka sedan beordrade president Muhammadu Buhari en höjd militär närvaro i det oroliga Nigerdeltat. Orsaken är flera attacker på olje- och gasanläggningar den senaste tiden som bland annat fått den nigerianska oljeproduktionen att sjunka till sin lägsta nivå på mer än tjugo år, vilket innebär stora ansträngningar för landets ekonomi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.