Auschwitz bokhållare bad om ursäkt

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången i Tyskland mot 93-årige Oskar Gröning, tidigare bokhållare i Auschwitz, har börjat. Han misstänks ha medverkat till mord på 300 000 människor.Gröning anses vara en av de sista att ställas inför rätta för sin roll i Nazitysklands förintelseläger.

Gröning bad om ursäkt i rätten:

– För mig råder det inget tvivel om att jag delar den moraliska skulden, sade Gröning till domarna, och medgav att han kände till att judarna gasades ihjäl.

– Jag ber om förlåtelse, sade han i rättssalen där ett 70-tal anhöriga och överlevare från Förintelsen närvarade.

– Ni får nu avgöra om jag har någon skuld i lagens mening, fortsatte Gröning.

Fångarnas pengar

Gröning har kallats Auschwitz bokhållare. Han hade som uppgift att räkna och redovisa pengar som fångarna hade med sig till lägret. Hans jobb var också att dölja massmorden för de nyanlända fångarna.

70 år efter befrielsen av förintelselägret, där totalt 1 miljon människor mördades, riskerar Gröning upp till 15 års fängelse. På grund av den höga åldern på dem som misstänks för brott i forna Nazityskland, anses Gröning vara en av de sista att ställas inför rätta.

– Jag hoppas att medhjälp till det maskineri som dödade människor ska anses vara ett brott. Det skulle innebära att ingen i framtiden kan säga att de är oskyldiga om de gör något liknande, sade Hedy Bohm, överlevare från Auschwitz, inför rättegången.

”Kugge i maskineri”

Till skillnad från många andra före detta nazister har Gröning talat öppet om sin medverkan i Auschwitz. Han har skrivit memoarer, låtit sig intervjuas och medverkat i dokumentärer. Första gången han berättade om sitt förflutna var 1985, när en medlem i hans frimärksklubb gav honom en bok från en förintelseförnekare:

– Jag såg allting. Jag såg gaskamrarna, kremeringarna, urvalsprocessen. Jag var där.

Gröning har tidigare berättat att han skäms för sin roll i förintelselägret men framhåller att han personligen, och enligt lag, inte är skyldig till brott. Han beskriver sig själv som en liten kugge i ett stort maskineri.

– Om det kan anses vara skuld, så är jag skyldig.

Rättegången väntas pågå till 29 juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.